ФСБ затримала кримського татарина з села Журавка за підозрою в участі в батальйоні ім. Челебіджихана

Новини
Меджит Аблямітов Фото: профіль Аблямітова ВКонтакте

В окупованому Криму співробітники ФСБ затримали жителя Кіровського району. Його підозрюють в участі «кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана», який спецслужба називає «незаконним збройним формуванням, чинним на території іноземної держави з метою, що суперечать інтересам Російської Федерації» (частина 2 статті 208 Кримінального кодексу РФ).

Про це повідомила прес-служба управління відомства. Як пише видання «Ґрати», затриманий – Меджіт Аблямітов з села Журавка.

ФСБ заявила, що в 2016 році кримчанин «вступив до лав батальйону, де його навчили поводитися з вогнепальною зброєю». Спецслужба вважає, що «в його обов’язки входила охорона розташування батальйону, сприяння прикордонній службі України при спільних патрулюваннях прикордонної зони, перевірка осіб і автотранспортних засобів на пунктах пропуску. Після того як чоловік повернувся до Криму, він продовжить підтримувати контакти з членами батальйону», повідомили в ФСБ.

Аблямітову загрожує до 15 років позбавлення волі.

Гендиректор телеканалу ATR і віце-президент Всесвітнього конгресу кримських татар Ленур Іслямов, який створив батальйон в 2016 році, в коментарі «Ґратам» заявив, що не знає Аблямітова, і що він ніколи не служив в лавах батальйону.

Самого Іслямова в Криму обвинувачують в створенні незаконного збройного формування (частина 1 статті 208 Кримінального кодексу РФ), диверсії (пункти а, б частини 2 статті 281 КК РФ) і шести епізодах про публічних закликах до сепаратизму (частина 2 статті 280.1 КК). 25 травня Верховний суд Криму почав слухати його справу.

  • «Чорноморський районний суд» Криму засудив Нарімана Межмедінова до 8 років колонії за обвинуваченням в участі в діяльності «кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана».