Діти-переселенці мають право на безоплатне харчування в школах, що мають зробити для цього батьки – поради правозахисників

Новини
Фото: EPA

За новим законодавством, діти-переселенці з цього навчального року мають право на безоплатне харчування у навчальних закладах. Правозахисники розповіли, що мають зробити їх батьки, щоб скористатись цим правом.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для переселенців», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

«На просторах інтернету можна знайти не одну публікацію про забезпечення дітей-переселенців безоплатним харчуванням у навчальних закладах. Однак, як виявляється на практиці, скористатися такою можливістю вдається, на жаль, не всім. Отож, сьогодні ми вирішили розказати, хто ж таки має право на безкоштовне харчування в навчальних закладах та як цим правом скористатися», – зазначили правозахисники.

Зокрема вони вказали, що ще 20 травня 2020 року набув чинності Закон України від 16.01.2020 №474 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб». Відповідно до нього діти з числа внутрішньо переміщених осіб, а також діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, отримали право на безкоштовне харчування в період навчання в дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форми власності.

Щоб скористатися відповідним правом, одному з батьків (або особі, яка їх замінює) потрібно звернутися до адміністрації закладу, в якому навчається дитина, із письмовою заявою та пакетом документів, який включає:

– копію «довідки переселенця» або довідки, що підтверджує статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
– копію свідоцтва про народження дитини.

Звертаємо увагу, що законом не передбачено ані меню, а ані кількості прийомів їжі, які мають надаватися дітям безкоштовно. У зв’язку з цим на місцях ситуація може відрізнятися залежно від рішення органів місцевого самоврядування, коштом яких зазвичай забезпечується харчування пільгових категорій, зокрема, переселенців.

Що робити, якщо в безкоштовному харчуванні відмовляють?

«Як показує практика, найчастіше батьки отримують відмову під час усного звернення до представників закладів освіти щодо безкоштовного харчування дітей. Ми радимо все ж не оминати процедуру та звертатися до керівництва закладів письмово. У самій заяві рекомендуємо обов’язково просити надати письмову відповідь за наслідками розгляду такого звернення», – радять правозахисники.

Разом з тим, якщо вирішити питання щодо забезпечення дитини безкоштовним харчуванням на місці не вдалося, опускати руки не варто. У цьому випадку слід звернутися зі скаргою до відповідного управління (відділу) освіти, міського/селищного/сільського голови, а також на урядову гарячу лінію (за безкоштовним номером телефону 1545) чи до Міністерства освіти і науки України (01135, м. Київ, просп. Перемоги 10, e-mail: [email protected] або за телефоном: +38 (044) 481 32 21). Зазвичай після таких звернень питання щодо дитячого харчування в навчальному закладі вирішується позитивно.

Нагадаємо:

  • Правозахисники дали рекомендації, як вимушені перселенці з Донбасу та Криму можуть отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) для дитини у період карантину.
  • Правозахисники пояснили, куди мають звертатись внутрішньо переміщенні особи у разі втрати чи псування свідоцтва про народження, та які документи вони мають подавати. Такі питання досить часто турбують переселенців, які терміново покинули власну домівку та наразі фактично не мають доступу до оригіналів документів через закриті КПВВ.
  • Кабмін України ввів електронну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи (ВПО). Переселенці, які отримали в установленому порядку довідку ВПО, матимуть відображення в електронному вигляді всієї інформації, яка є в цій довідці. Для цього потрібно лише встановити мобільний додаток «Дія» та пройти електронну аутентифікацію.