РФ намагається виправдати агресію проти України, не пускає правозахисників до Криму та постачає зброю на Донбас – Джапарова

Новини
Еміне Джапарова
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова Фото: facebook.com/UkraineMFA/

Росія намагається виправдати агресію свою проти України, при цьому не допускає спостерігачів міжнародних правозахисних організацій до незаконно окупованого Криму і постачає зброю на Донбас.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова в ході виступу на віртуальній зустрічі на полях 75-ї Генасамблеї ООН, який опублікував український МЗС.

Вона нагадала, що у 2005 році світові лідери схвалили принципи «Обов’язку захищати» (R2P), які мають на меті захистити людство від геноциду, воєнних злочинів, етнічних чисток і злочинів проти людяності.

Як вказала Джапрова, за 15 років таких загроз не поменшало. У багатьох частинах світу досі тривають грубі порушення прав людини, які вимагають рішучої відповіді міжнародної спільноти. Насамперед, мова йде про ситуацію в Криму і на Донбасі в умовах російської окупації.

«Росія намагається виправдати свою агресію проти України, спотворюючи принципи R2P. Російська окупаційна влада відмовляє міжнародним правозахисних спостерігачам, зокрема, Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні в доступі до Криму. Не припиняються й незаконні поставки зброї та боєприпасів на Донбас. Життя населення на окупованих територіях перебуває під постійним ризиком», – наголосила перша заступниця очільника МЗС України.

Нагадаємо:

  • 15 вересня в Женеві представники 41-го держави-члена ООН зробили спільну заяву по Криму: РФ засудили за порушення прав людини і міжнародного права на окупованому півострові.