В Україні оголошений траур через катастрофу військового Ан-26: 26 загиблих, один постраждалий

Новини
Фото: dsns.gov.ua

Президент Володимир Зеленський оголосив 26 вересня в Україні день жалоби у зв’язку з катастрофою військового літака АН-26 у Харківській області, внаслідок якої загинули 26 людей і один постраждав. На борту літака, який здійснював тренувальні польоти, перебували сім членів екіпажу та курсанти Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

Про це Зеленський повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Учора внаслідок страшної трагедії – падіння літака Ан-26 біля Чугуєва – Україна втратила 26 своїх достойних синів. 25 загинули на місці і один – від опіків, несумісних із життям, у лікарні. Ще один перебуває на лікуванні. Молимося за його якнайшвидше одужання … Уся країна сьогодні буде у скорботі разом з їхніми родинами. Я підписав указ про оголошення 26 вересня дня жалоби», – написав президент.

Він додав, що держава має забезпечити лікування постраждалого курсанта й надати компенсації тим, хто втратив близьких.

«Наполягаю на тому, щоб причини цієї авіакатастрофи були оперативно з’ясовані, а розслідування було об’єктивним і неупередженим», – зазначив Зеленський.

Як повідомив міністр оборони України Андрій Таран літак Ан-26Ш виконував тренувальні польоти, на його борту перебувало 27 осіб – семеро членів екіпажу та двадцять курсантів 2, 3 та 4 курсів університету.

«Усе йшло за планом, літак виконував тренувальні польоти для навчання курсантів. За штурвалом перебував пілот-інструктор, курсанти по черзі сідали у праве крісло поруч з ним для отримання навичок пілотування та керування літаком», – розповів Таран.

За його словами, попередній аналіз дає підстави вважати, що скоріш за все літак зачепився крилом за землю. «Бортовий самописець зараз знаходиться в літаку, після аналізу інформації, яка там записана, можна буде робити висновки», – вказав міністр.

Він також зазначив, що за попередньою оцінкою фахівців з льотної безпеки, сталась відмова одного з датчиків у лівому двигуні повітряного судна. Тобто, відмовив не сам двигун, а один з його датчиків. Міністр додав також, що двигун літака мав в запасі більше п’яти тисяч льотних годин до чергового ремонту.

За словами Тарана, літак 1977 року виробництва. Але машина могла здійснювати польоти ще три роки без поновлення ресурсу. Йдеться і про двигуни, і про сам борт. Він також підкреслив, що упродовж вчорашнього дня літак здійснив шість злетів та п’ять посадок, і мав ще працювати до 23:00.

Як повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій України, станом на 12:15 на місті авіакатастрофи знайдено тіла всіх 25 загиблих осіб.

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко опублікував кадри з відеокамери, встановленої на одному з висотних будівель в Чугуєві, яка зняла останні секунди польоту Ан-26, який зазнав катастрофи. На ній видно, що літак, який заходить на посадку різко відхиляється, падає і загоряється.ГБР

Слідчі ДБР розпочали досудове розслідування у зв’язку з падінням літака Ан-26 Повітряних Сил ЗСУ на Харківщині за фактом порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

З метою встановлення причин та обставин катастрофи створено спільну комісію з числа спеціалістів Мінюсту України, а саме спеціалістів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, Харківського НДІ судових експертиз імені М.С. Бокаріуса, Державного підприємства обслуговування повітряного руху України «Украерорух», Державного підприємства «Антонов», Головної інспекції Міноборони України, слідчих Державного бюро розслідувань та прокурорів Офісу Генерального прокурора.

Перевіряються чотири версії слідства:

– катастрофа внаслідок технічної несправності агрегатів літального апарату;
– катастрофа внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків екіпажем;
– неналежне виконання службових обов’язків особами, які були відповідальними за керування польотами;
– неналежне технічне обслуговування літака та підготовки його до польоту.

Нагадаємо:

  • 25 вересня близько 20:50 під час здійснення планових навчальних польотів на автошляху Київ-Харків-Довжанський впав та загорівся військовий літак АН-26, який здійснював посадку на аеродром військової частини в м. Чугуєві Харківської області. На борту літака перебувало 20 курсантів Харківського університету повітряних сил ім. Івана Кожедуба та 7 членів екіпажу. На місці загинули 25 людей, ще один помер від отриманих опіків у лікарні. Вижив травмований 2-річний курсант.