Херсонщину цьогоріч відвідало майже 3 млн туристів, хоча сподівались на 5 млн

Новини
Пляж на Арабатській стрілці, Генічеський район, Херсонська область Фото: arabat-rada.gov.ua

Херсонську область в курортному сезоні 2020 року відвідало майже 3 мільйони туристів, в основному – громадян України. На початку сезону в керівництві області цьогоріч очікували 5 млн відпочивальників.

Про результати курортного сезону повідомив начальник управління туризму та курортів Херсонського облдержадміністрації Микола Шаповал.

«Цей літній туристичний сезон ми проводимо під гаслом «Херсонщина неймовірна». Тому вся робота направлена на те, аби гості, які відвідують нашу неймовірну область, саме такі відчуття й отримували. За 8 місяців цього року Херсонщину відвідало майже 3 млн туристів, зокрема близько 48 тис. іноземних гостей. Надходження туристичного збору до бюджетів усіх рівнів за 8 місяців склало 2,5 млн грн», – сказав Шаповал.

За його словами, цьогоріч на Херсонщину найбільше туристів завітало з Одеської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської та Київської областей. Серед іноземних гостей були громадяни Польщі, Франції, США, Швеції, Великобританії, Німеччини, Естонії, Туреччини та Італії.

«Туристичними фірмами, агентствами та закладами розміщення сплачено 22,9 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів. Крім цього, наразі з податковою опрацьовується мультиплікаційний ефект. Тобто це суміжні галузі, якими було сплачено 868 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів: торгівля – 517,2 млн грн, розваги – 31,7 млн грн, транспорт – 288,9 млн грн, розміщення та харчування – 30,2 млн грн», – додав начальник управління туризму та курортів ОДА.

На початку червня, коли на Херсонщині стартував туристичний сезон, очільник ОДА Юрій Гусєв, навіть попри карантинні обмеження, очікував що область відвідає 5 млн відпочивальників.

«Цього року, не зважаючи на те, що карантин продовжується, послаблюється, але продовжується, ми чекаємо не меншу кількість туристів… Мої очікування, що ми маємо можливість прийняти до 5 млн. туристів цього року, при всьому тому, що були обмеження всі ці місяці», – сказав Гусєв журналістам.

Досягти рекордних позначок Гусєв сподівався за рахунок внутрішніх туристів, що позбавлені можливості відпочинку в інших країнах через пандемію коронавірусу.

Нагадаємо:

  • Незважаючи на побоювання, викликані карантинними обмеженнями і пандемією коронавірусу, в 2020 році курортний сезон на Арабатській Стрілці Херсонщини таки вдався. Літо показало, як кількість переростає в якість. До коронакрізісного року Арабатка була переповнена відпочиваючими економ-сегмента: курортники їхали громадським транспортом, іноді зі своїм запасом продуктів на всю відпустку, тому грошей на курорті залишали трохи. Але тепер найбільшим попитом користуються номери підвищеної комфортності. Подробиці читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань: «Туристичний бум-2020: Курортний сезон в умовах коронакрізіса на Арабатській Стрілці».