США в ОБСЄ закликали Росію припинити переслідування «Свідків Єгови» в Криму

Новини
Постійний представник США в ОБСЄ Джеймс Гілмор Фото: osce.usmission.gov

США стурбовані в зв’язку з затриманнями і арештами окупантами представників «Свідків Єгови» в Севастополі і закликають Росію припинити переслідування людей за сповідання своєї релігії в окупованому Криму, покласти край систематичним репресіям на півострові та звільнити політичних ув’язнених.

Про це заявив постійний представник США в ОБСЄ Джеймс Гілмор на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

«Ми стурбовані повідомленнями про те, що 1 жовтня окупаційна влада в Севастополі провела скоординовані рейди як мінімум в 10 будинках, що належать «Свідкам Єгови». В результаті чотири людини були заарештовані за обвинуваченням в «екстремізмі» тільки за те, що сповідували свою віру. Це дуже погано позначається на ставленні Росії до людей в Європі. Це постійна проблема. Ми підтверджуємо, що люди мають право на свободу релігії і закликаємо Росію припинити безглузду кампанію проти «Свідків Єгови», які не становлять небезпеки або шкоди ні для окупаційної влади, ні для кого-небудь ще. Росія повинна покласти край систематичним репресіям в Криму і звільнити всіх українських політв’язнів», – сказав Гілмор.

Він також додав, що окупаційна влада продовжуює переслідувати кримських татар і етнічних українців в Криму, обмежуючи їх свободу вираження думок і право на мирні зібрання.

«Щотижня їх переслідують, кидають до в’язниці або, що ще гірше, за те, що вони наважилися висловити свою незгоду з російською окупацією Криму або за здійснення свого права на свободу релігії або переконань», – зазначив американський дипломат.

Він також нагадав і про те, що за час окупації близько 24 тисяч кримчан були незаконно призвані до Збройних сил РФ, що «суперечить міжнародному праву і є частиною зусиль Росії щодо мілітаризації півострова».

Нагадаємо:

  • 1 жовтня співробітники ФСБ провели в окупованому Севастополі обшуки у дев’яти членів місцевої міської громади «Свідків Єгови», яка заборонена в Росії. Силовики затримали чотирьох осіб, яким оголосили про підозру в організації роботи екстремістської організації (ч.1 ст.282.2 КК РФ). 2 жовтня «Ленінський районний суд» Севастополя заарештував Євгена Жукова, Володимира Маладику і Володимира Сакаду до 30 листопада, а Ігоря Шмідта – до 23 листопада.
  • 2 жовтня прокуратура АРК і Севастополя за фактом проведення 1 жовтня російськими силовиками обшуків у «Свідків Єгови» в Севастополі відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.162 (порушення недоторканності житла) і ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі) КК України.
  • В Криму захист готує апеляційну скаргу на рішення «Ленінського райсуду» Севастополя про арешт чотирьох затриманих «Свідків Єгови». Зараз вони утримуються в СІЗО Сімферополя.