Прокуратура АРК відкрила провадження через обшуки у «Свідків Єгови» в Севастополі

Новини
Фото: YouTube Вести Крым

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження за фактом проведення російськими силовиками нових обшуків у «Свідків Єгови» в Севастополі.

«Розпочато кримінальне провадження за фактом проведення 1 жовтня 2020 року силовиками держави-окупанта ряду незаконних обшуків в приміщеннях можливих учасників релігійної організації «Свідки Єгови» в місті Севастополь і подальшого затримання п’яти чоловік. Кримінальні провадження розпочато за ч. 2 ст. 162, ч. 2 ст. 146 КК України (порушення недоторканності житла) і (незаконне позбавлення волі). За вказані незаконні дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років», – повідомили в прокуратурі.

У відомстві зазначили, що з початку анексії півострова діяльність релігійної організації «Свідки Єгови» в Криму була незаконно заборонена, її прихильники не мають права на зібрання і піддаються систематичним незаконним кримінальним переслідуванням.

Напередодні «Свідки Єгови в Росії» підтвердили проведення російськими силовиками 1 жовтня обшуків в окупованому Севастополі. З 6 ранку силовики в камуфляжі вторгалися в будинку віруючих за трьома адресами. Двох чоловіків відвезли для допитів в відділення однієї з місцевих силових структур.

Раніше видання «Ґрати» повідомило, що в Севастополі відомо вже про обшуки за дев’ятьма адресами, щонайменше, п’ятеро людей затримано для проведення слідчих заходів. Порушено кримінальну справу стосовно чотирьох «Свідків Єгови», одним з яких є колишній голова релігійної громади в місті – Євген Жуков.

Експерти Кримської правозахисної групи заявляють, що позбавлення волі «Свідків Єгови» в Криму «є комплексом порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права і, відповідно, потрапляє під юрисдикцію Європейського суду з прав людини і Міжнародного кримінального суду».

Нагадаємо:

  • 20 березня 2019 року ялтинським відділом «УФСБ по Криму» було порушено кримінальну справу за ч.1 ст.282.2 КК РФ (організація діяльності екстремістської організації) стосовно Артема Герасимова, підозрюваного в продовженні діяльності забороненої в РФ релігійної організації «Свідки Єгови».
  • 5 березня 2020 року «Ялтинський міський суд» окупованого Криму засудив Артема Герасимова до штрафу в розмірі 400 тисяч рублів.
  • 5 березня 2020 року в окупованому Криму «Джанкойський районний суд» засудив місцевого жителя Сергія Філатова до шести років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму. Його визнали «винним в організації діяльності забороненої в РФ релігійної організації «Свідки Єгови».
  • «Верховний суд» окупованого Криму 4 червня засудив до шести років колонії члена забороненої в РФ організації «Свідки Єгови» Артема Герасимова, якому раніше «Ялтинський міський суд» присудив штраф у сумі 400 тис. рублів.