Нобелівська премія миру 2020 присуджена Всесвітній продовольчій програмі ООН

Новини

Лауреатом Нобелівської премії миру 2020 стала Всесвітня продовольча програма ООН (WFP) за її зусилля в боротьбі з голодом у світі.

Таке рішення 9 жовтня ухвалив Нобелівський комітет в Осло, повідомляється на його сайті.

«Норвезький Нобелівський комітет прийняв рішення присудити Нобелівську премію миру за 2020 рік Всесвітній продовольчій програмі (WFP) за її зусилля в боротьбі з голодом, за її внесок в покращення умов щодо досягнення миру в конфліктних регіонах і за її діяльність в якості рушійної сили в запобіганні використання голоду як знаряддя війни і конфліктів», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, Всесвітня продовольча програма – найбільша в світі гуманітарна організація, яка бореться з голодом і сприяє продовольчої безпеки. У 2019 році WFP надала допомогу майже 100 мільйонам осіб в 88 країнах, які стали жертвами гострої відсутності продовольчої безпеки і голоду. У 2015 році викорінення голоду було визнано однією з цілей ООН в сфері сталого розвитку. WFP є основним інструментом ООН для досягнення цієї мети. В останні роки ситуація прийняла негативний оборот. У 2019 році 135 мільйонів осіб страждали від гострого голоду – це найвищий показник за багато років. При цьому велика частина зростання була викликана війною і збройним конфліктом.

«Пандемія коронавірусу сприяла різкому збільшенню числа жертв голоду в світі. У таких країнах, як Ємен, Демократична Республіка Конго, Нігерія, Південний Судан і Буркіна-Фасо, поєднання жорстокого конфлікту і пандемії призвело до різкого збільшення числа людей, що живуть на межі голоду. Перед лицем пандемії Всесвітня продовольча програма продемонструвала вражаючу здатність активізувати свої зусилля», – зазначив Нобелівський комітет.

Також вказується, що нагородою 2020 року Норвезький Нобелівський комітет бажає спрямувати погляди світу на мільйони людей, які страждають від голоду або стикаються з загрозою голоду.

У 2020 році журі обирало переможця з 318 номінантів, серед яких були 211 осіб і 107 організацій. Розмір Нобелівської премії в 2020 році збільшено з 9 до 10 млн шведських крон (близько 956 тис. євро). Через пандемію коронавірусу COVID-19 церемонія вручення нагород в Стокгольмському концертному залі 10 грудня не відбудеться: її замінить телевізійна церемонія з включеннями з декількох країн. Нобелівську премію миру планують вручити лауреату в університеті Осло.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2019 року у столиці Норвегії Осло Нобелівський комітет присудив Нобелівську премію миру за 2019 рік прем’єр-міністру Ефіопії Абію Ахмеду Алі за його зусилля з припинення конфлікту з сусідньою Еритреєю.