Нобелівська премія миру 2019 присуджена прем’єр-міністру Ефіопії за припинення конфлікту з Еритреєю

Новини
Прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед Алі Фото: Twitter The Nobel Prize

У столиці Норвегії Осло 11 жовтня Нобелівський комітет присудив Нобелівську премію миру за 2019 рік прем’єр-міністру Ефіопії Абію Ахмеду Алі за його зусилля з припинення конфлікту з сусідньою Еритреєю.

Про це повідомляє Нобелевський комітет в своєму офіційному Twitter.

«Нобелівський комітет вирішив присудити Нобелівську премію миру за 2019 рік прем’єр-міністру Ефіопії Абію Ахмеду Алі», – йдеться у повідомленні.

Як вказується Нобелівську премію миру Алі нагороджений «за його зусилля у досягненні миру і міжнародного співробітництва і, зокрема, за його вирішальну ініціативу врегулювання прикордонного конфлікту з сусідньою Еритреєю».

Абій Ахмед Алі став прем’єр-міністром Ефіопії в квітні 2018 року. Він став першим лідером народу оромо в багатонаціональній країні. Після приходу до влади йому вдалося встановити мир з Еритреєю, конфлікт з якою тривав майже 20 років. За час протистояння загинуло близько 100 000 осіб. Він також звільнив в’язнів і провів ряд економічних і політичних реформ.

Церемонія нагородження пройде 10 грудня в Стокгольмі.

У 2019 на Нобелівську премію миру претендували 219 осіб і 85 організацій.

Нобелівська премія миру щорічно вручається Нобелівським комітетом фізичним особам або організаціям, які, на його думку, внесли видатний внесок у зміцнення миру. Нагорода вручається з 1901 року.

Нагадаємо:

  • Нобелівська премія миру за 2018 рік була присуджена лікарю Денису Муквеге з Демократичної Республіки Конго і правозахисниці Надії Мурад з Іраку за зусилля, спрямовані на припинення використання сексуального насильства в якості зброї в ході збройних конфліктів.