Кабмін пропонує застосувати санкції проти Нікарагуа через призначення консула в окупованому Криму

Новини
Президентський палац в Манагуа - символ офіційної влади Нікарагуа Фото: planetofhotels.com

Кабмін України пропонує застосувати секторальні спеціальні економічні санкцій до Республіки Нікарагуа у відповідь на протиправні дії її уряду, який неправомірно та не узгодивши з Україною призначив почесного консула в тимчасово окупованому Росією Криму.

Відповідне рішення було ухвалене 9 жовтня на засіданні уряду, повідомляє міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

В Кабміні України вважають, що такі дії уряду Нікарагуа «суперечать національним інтересам і безпеці українських громадян, потурають збройній агресії РФ проти України, сприяють продовженню страждань українських громадян від тимчасової окупації Росією частини українських територій».

«Це рішення нестиме чіткий сигнал, офіційне послання українського народу урядам окремих держав, зокрема Республіці Нікарагуа», – сказав віцепрем‘єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

Запропонований Кабміном пакет санкцій до Республіки Нікарагуа, підтриманий членами уряду, ще має розглядати РНБО, президент України має ввести це рішення в дію, а Верховна Рада проголосувати за застосування санкцій, нагадали в Мінреінтеграції.

Нагадаємо:

  • МЗС України надіслав ноту Нікарагуа, яка в порушення українського законодавства та міжнародного права призначила експредставника президента РФ у так званому «Кримському федеральному окрузі» Олега Бєлавєнцева почесним консулом в окупованому Криму. Київ вимагає скасувати це рішення та розглядає його як спробу легітимізувати незаконну анексію Кримського півострова. В ноті також міститься попередження, що в разі відсутності відповідної реакції з боку Нікарагуа Україна почне застосовувати санкційні механізми відповідно до свого законодавства для того, щоб покарати Нікарагуа за цей крок.
  • У березні 2019 року Святошинсьий райсуд Києва заочно засудив до 13 років позбавлення волі екс-представника президента РФ у так званому «Кримському федеральному окрузі» Олега Бєлавенцева. Він визнаний винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, підбурюванні до державної зради та веденні агресивної війни проти України. Вирок досі не набув чинності, оскільки Київський апеляційни суд ще не розглянув апеляційну скаргу, подану захистом Бєлавєнцева.
  • Детальніше про Олега Бєлавенцева читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Навіщо Росії почесне консульство Нікарагуа в Криму?».