Зеленський сподівається на участь Меджлісу і Туреччини в Кримській платформі

Новини
Фото: Телеканал ATR

Президент України Володимир Зеленський сподівається на участь Меджлісу кримськотатарського народу і Туреччини в роботі платформи по деокупації Криму.

Про це він сказав в інтерв’ю турецькому інформаційному агентству Demirören, яке оприлюднив 16 жовтня Офіс глави держави.

«На жаль, після 2014 року не було створено жодної інституції, яка могла б стати майданчиком для вирішення проблем Криму і, перш за все, для розвитку механізмів, які можуть припинити окупацію. Саме тому ми і створюємо Кримську платформу. Припускаємо, що це допоможе консолідувати зусилля всіх цивілізованих країн і громадських сил як в Україні, так і за кордоном для роботи на благо Криму. А значить, і на благо кримськотатарського народу. Ми дуже сподіваємося на те, що представники Меджлісу приєднаються до цієї роботи. Нашим спільним завданням повинні бути напрацювання рішень для якнайшвидшого повернення Криму під контроль Української держави», – сказав Зеленський.

Він додав, що сподівається на «серйозну роль Туреччини в цьому питанні».

«Адже хіба можна щось вирішити без Туреччини в нашому регіоні? Звичайно, ні», – стверджує Зеленський.

Нагадаємо:

  • 27 серпня 2020 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі з першим заступником Державного секретаря США Стівеном Бігеном закликав Сполучені Штати взяти участь у створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму.
  • 29 вересня 2020 року Володимир Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • Щоб тримати тему окупованого Криму на найвищому політичному рівні, МЗС планує у 2021 році провести в Україні Кримський саміт в рамках Кримської платформи. Запрошення на саміт буде відкритим для всіх країн, які вбачають доцільність у його проведенні.