Кулеба закликав США приєднатися до створення міжнародної платформи з деокупації Криму

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі з першим заступником Державного секретаря США Стівеном Бігеном закликав Сполучені Штати взяти участь у створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.

Стівен Біген перебуває в Україні з робочим візитом, повідомляє український МЗС.

Під час зустрічі очільник МЗС і перший заступник Держсекретаря США, зокрема, розглянули ситуацію на тимчасово окупованих Росією територіях сходу України та Криму.

«Дмитро Кулеба розповів співрозмовнику про процес створення Кримської платформи задля консолідації міжнародних зусиль з деокупації українського півострова та закликав США підтримати ініціативу та розглянути можливість долучення до неї», – йдеться у повідомленні.

Крім того, український міністр поінформував про нещодавно ухвалений закон про державні оборонні закупівлі. Він висловив щиру вдячність США за підтримку обороноздатності України, зокрема, готовність до передачі сучасних патрульних катерів Mark VI.

У свою чергу американська сторона підтвердила незмінну підтримку України в протидії російській агресії та реалізації реформ. Стівен Біґен зауважив, що має дуже позитивний погляд на майбутнє українсько-американських відносин і зазначив, що США впевнені в Україні як надійному партнері.

Окрему увагу співрозмовники приділили темі енергетичної безпеки Європи у контексті російського проєкту газопроводу «Північний потік 2», і домовилися надалі докладати спільних зусиль задля забезпечення диверсифікації постачання енергоносіїв у Європі.

Нагадаємо:

  • Міністерство закордонних справ України працює над створенням міжнародного переговорного майданчика з питання деокупації Криму. Росія, яка незаконно окупувала український півострів, в цей формат не увійде.
  • 24 липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в МЗС України фіналізували концепцію створення спеціального міжнародного формату для Криму – Міжнародної платформи «Крим – це Україна».