Світ не має забувати про Крим, допоки він залишається окупованим – Зеленський

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вважає, що світ не має забувати про Крим, допоки півострів залишається незаконно окупованим Росією. Саме для повернення питання Криму у міжнародний порядок денний Україна створює формат «Кримська платформа».

Про це Зеленський заявив в ході виступу з посланням до Верховної Ради 20 жовтня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

«На жаль, у порядку денному Нормандського формату ніколи не було питання Криму. Але воно було, є й буде завжди у нашому порядку денному. Допоки Крим залишається окупованим, а українці та кримські татари зазнають регулярних переслідувань – світ не має забути про Крим», сказав глав держави.

Він зазначив, що для того, аби повернули питання Криму в міжнародний порядок денний, Україна шукає нові дієві інструменти.

«Ми створюємо формат «Кримська платформа». Це координація міжнародних зусиль для захисту прав кримчан та деокупації півострова. Я вже предметно обговорив цю ініціативу з представниками Європейського Союзу, Великої Британії, Канади, Туреччини та іншими партнерами. Багато з них готові приєднатися та брати в ній активну участь», – вказав Зеленський.

Він наголосив, що і в Криму, і на окупованому Донбасі живуть українські громадяни, «і ми маємо дбати про них та боротися за них».

Нагадаємо:

  • 27 серпня 2020 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі з першим заступником Державного секретаря США Стівеном Бігеном закликав Сполучені Штати взяти участь у створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму.
  • 29 вересня 2020 року Володимир Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • Щоб тримати тему окупованого Криму на найвищому політичному рівні, МЗС планує у 2021 році провести в Україні Кримський саміт в рамках Кримської платформи. Запрошення на саміт буде відкритим для всіх країн, які вбачають доцільність у його проведенні.