ОПОРА підготувала інструкцію для виборців з правилами поведінки на виборчій дільниці

Життя
Фото: investigator.org.ua

В Україні 25 жовтня відбудуться місцеві вибори. На виборчій дільниці виборці стикнуться з бюлетенями нової форми та протиепідемічними вимогами. Але кожен відповідальний виборець не лише має взяти із собою на дільницю паспорт, маску, антисептик, власну ручку та знання, як саме заповнювати новий бюлетень, а й дотримуватись традиційних норм виборчого законодавства.

Громадянська мережа ОПОРА зібрала коротку пам’ятку, аби нагадати виборцям про всі основні правила поведінки на виборчій дільниці в день голосування 25 жовтня.

Нові бюлетені отримає кожен виборець для голосування за кандидатів у депутати до обласної ради та районної ради, а також ті виборці, які обиратимуть міську (сільську або селищну) раду із кількістю виборців 10 тисяч і більше. Такий бюлетень міститиме ліворуч назву партії (та прізвище кандидата єдиного виборчого списку, який не бере участі в персоналізованому голосуванні, адже гарантовано пройде до ради, якщо партія подолає прохідний бар’єр), посередині два квадратики для голосування, а праворуч список прізвищ із 5-12 кандидатів від цієї партії. Таким чином, у першому квадратику необхідно поставити позначку (плюсик або іншу позначку) за партію, а в другому квадратику вписати за трафаретом номер кандидата від цієї партії (від 1 до 12).

За порушення під час виборів може наставати адміністративна та кримінальна відповідальність. Частину порушень свідомо або несвідомо можуть вчиняти і виборці. ОПОРА нагадує про те, що треба і НЕ треба робити виборцям на виборчій дільниці.

І не забувайте про основні правила поведінки для виборця на виборчій дільниці в день голосування:

– 25 жовтня з 8:00 до 20:00 приходимо на свою виборчу дільницю зі своїм паспортом громадянина України;
– беремо бюлетень лише від двох членів комісії за відповідним для нашої адреси столом на виборчій дільниці;
– у кабінці для голосування перебуваємо лише наодинці (виключення – голосування виборця з інвалідністю, який має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача);
– заповнюємо бюлетень виключно самостійно;
– у кабінці для голосування не робимо фото чи відео;
– якщо робимо фото на згадку на території виборчої дільниці, то тільки зі складеним бюлетенем, аби не видно було результатів власного волевиявлення;
– не передаємо свій бюлетень іншим особам та не беремо бюлетенів для голосування замість друга чи родича;
– не рвемо, не шматуємо та не знищуємо бюлетень;
– не виносимо бюлетень за межі дільниці;
– опускаємо бюлетень до виборчої скриньки лише самостійно (виключення – виборець з інвалідністю, який має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії доручити зробити це у своїй присутності іншому виборцю, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача);
не агітуємо за чи проти будь-якого кандидата чи партію на виборчій дільниці;
– якщо бачимо порушення виборчого законодавства – дзвонимо 102, аби повідомити поліцію.

У зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 Кабмін України затвердив протиепідемічні заходи під час виборів. Серед рекомендацій, зокрема, є такі:

– прийти на дільницю в масці;
– до і після відвідування дільниці скористатись антисептиком;
– взяти свою ручку;
– дотримуватись соціальної дистанції;
– за можливості залишити неповнолітніх дітей та тварин вдома;
– продемонструвати свій паспорт членам комісій, не передаючи його до чужих рук;
– у разі виявлення підвищеної температури проголосувати в ізольованій кабінці й скористатись окремою скринькою;
– у разі перебування на самоізоляції – подати на свою дільницю заяву із довідкою до 20:00 23 жовтня щодо голосування за місцем перебування.

Як повідомлялось, координаторка громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська розповіла та показала правильні варіанти заповнення виборчого бюлетеня на місцевих виборах, які відбудуться в Україні 25 жовтня.

В Україні створено чат-бот, за допомогою якого можна отримати практично в повному обсязі довідкову інформацію стосовно місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Нагадаємо:

  • У 2020 році Верховна Рада прийняла зміни до виборчого кодексу. Голосування на місцевих виборах, що відбудуться в жовтні, проходитиме за відкритими списками. І вперше в них зможуть взяти участь переселенці з окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також з Криму.  Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР Місцеві вибори і переселенці: вперше у новій громаді.
  • 11 червня Центральна виборча комісія затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці. Відповідна постанова ЦВК набрала чинності з 1 липня 2020 року.
  • 7 липня Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів.