У Криму «суд» продовжив арешт обвинуваченому в участі в батальйоні ім. Челебіджихана Меджиту Аблямітову без його участі

Новини
Меджит Аблямітов Фото: профіль Аблямітова ВКонтакте

В окупованому Криму у «Кіровському районному суді» 20 жовтня відбулося попереднє судове засідання у справі Меджита Аблямітова, якого ФСБ обвинувачує в участі в «націоналістичному батальйоні ім. Номана Челібіджіхана», на якому стало відомо, що тиждень тому «суд» продовжив кримчанину арешт на 6 місяців, хоча ні він сам, ні його захисник не брали участі у засіданні.

Про це повідомив Кримській правозахисній групі кримський адвокат Айдер Азаматов.

За його словами, попереднє засідання у справі Аблямітова, якого ФСБ обвинувачує за ст.208 ч.2 КК РФ (участь в збройному формуванні, не передбаченому федеральним законом, а також участь на території іноземної держави в збройному формуванні, не передбаченому законодавством цієї держави, в цілях, що суперечать інтересам РФ), пройшло в закритому режимі.

«В ході судового засідання нам стало відомо, що «суддя» Ігор Дегтярьов без участі мого підзахисного і мене, його захисника, 14 жовтня продовжив Аблямітову запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. У зв’язку з цим ми заявили «судді» відвід, вважаючи, що таким чином «суддя» порушив право на захист. «Суддя», порадившись, наше відведення відхилив», – розповів Азаматов.

Крім того, додав він, «суд» також продовжив Аблямітову запобіжний захід у вигляді утримання під вартою ще на 6 місяців.

Нагадаємо:

  • У серпні 2020 року в Криму співробітники ФСБ затримали жителя Кіровського району Меджита Аблямітова за підозрою в участі в «кримськотатарською добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана», який російська спецслужба називає «незаконним збройним формуванням, що діє на території іноземної держави з метою, що суперечать інтересам Російської Федерації» (ч.2 ст.208 КК РФ). ФСБ заявила, що в 2016 році кримчанин «вступив до лав батальйону, де його навчили поводитися з вогнепальною зброєю», а також, що «в його обов’язки входила охорона розташування батальйону, сприяння прикордонній службі України при спільних патрулюваннях прикордонної зони, перевірка осіб і автотранспортних засобів на пунктах пропуску».
  • 20 серпня «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Меджита Аблямітова до 17 жовтня.