Скасування переведення годинника залежить від того, як це питання буде вирішене в ЄС – Мінекономрозвитку

Новини
Колаж: rbc.ua

Рішення про скасування в Україні переходу на літній та зимовий час залежить від того, як це питання буде вирішене у Європейському союзі.

Про це повідомляє міністерство торгівлі та розвитку України.

У міністерстві нагадали, що в Україні перехід на зимовий і літній час відбувається відповідно до постанови КМУ №509 від 13.05.1996 року «Про порядок обчислення часу на території України». Аналогічний порядок обчислення часу діє на території ЄС на підставі Директиви 2000/84/ЄС Європейського Парламенту і Ради від 19.01.2001 про перехід на літній час.

Водночас, вказали у Мінекономрозвитку, Європейською комісією запропоновано розглянути питання щодо можливого скасування переведення годинника двічі на рік. Кожна країна ЄС повинна до квітня 2021 року визначитись, на якому часі вона залишиться: на літньому або зимовому.

«Мінекономіки здійснює моніторинг ініціатив Європейської комісії щодо зміни порядку обчислення часу в ЄС. У разі прийняття на законодавчому рівні у ЄС рішення про скасування переведення годинників і з метою гармонізації нашого законодавства до ЄС, буде запропоновано Кабінету Міністрів України розглянути можливість відповідних змін у законодавстві України», – наголосили у міністерстві.

Як повідомлялось, Україна 25 жовтня о 4:00 за київським часом перейде на зимовий час переведенням годинникової стрілки на 1 годину назад.

Нагадаємо:

  • У 2018 році Євросоюз вирішив скасувати переведення годинників на літній і зимовий час після проведення найбільшого в історії ЄС опитування, в ході якого 84% жителів Євросоюзу виступили за скасування переведення годинників. Всього в онлайн-опитуванні взяли участь близько 4,6 мільйона чоловік.
  • 12 вересня 2018 року Європейська комісія запропонувала країнам-членам Євросоюзу році назавжди відмовитися від переходу на літній і зимовий час в 2019 році, представивши план відмови ЄС від сезонного переведення годинників. Однак потім було вирішено відкласти скасування переведення годинників до 2021 року. Багато держав ЄС ще не визначилися з позицією в цьому питанні.