Опитування Зеленського проводиться біля 55% дільниць по всій Україні – ОПОРА

Новини
Фото: kherson.ipc.org.ua

За даними Громадянської мережі ОПОРА, ініційований президентом Володимиром Зеленським всенародне опитування проводиться біля 55% виборчих дільниць по всій Україні, біля інших інтерв’юерів немає.

Про це повідомила координатор мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, на своїй сторінці в Facebook.

«Громадянська мережа ОПОРА дослідила, біля якої кількості дільниць присутні інтерв’юєри, які проводить опитування від президента. Станом на цю годину біля 55% дільниць вони є, 45% – ні. Похибка національного дослідження – 4%», – написала Айвазовська.

Вона додала, що охоплення виборчих дільниць волонтерами набагато вище на півдні України і набагато нижче – на заході.

«Найбільша кількість ділянок покрито на Півдні – 78,65%, найменше Захід – 37,81%, Центр – 55,79%, Схід – 56,87%», – зазначила Айвазовська.

В свою чергу спостерігачі Комітету виборців України повідомляють про факти порушення чинного законодавства та конфліктні ситуації, пов’язані із проведенням президентського опитування поблизу виборчих дільниць.

У Черкасах (в.д. 711040) член ДВК особисто безпосередньо в приміщенні дільниці роздавала бланки президентського опитування. Свої дії вона аргументувала тим, що провести анкетування її попросили волонтери.

У Бердянську (в.д. 650 651) мали місце спроби проводити опитування у приміщеннях дільниць. Після майже годинного пояснення вимог чинного законодавства інтерв’юери перенесли опитування за межі виборчих дільниць.

У селищі Утківка Харківської області (в.д. 630869) опитування проводилося в приміщенні виборчої дільниці. Член ДВК відмовлявся реагувати, закликав поважати роботу інтерв’юерів.

Також спостерігачі КВУ повідомляють, що опитування не проводиться на значній частині виборчих дільниць. Зокрема опитування не було проведено поблизу в.д. 800039, 800040, 800093 у Києві.

Окрім цього часто мають місце факти, коли, через відсутність належної підготовки, інтерв’юери на власний розсуд переконували виборців щодо необхідності зменшення кількості народних депутатів України, важливість питань Будапештського меморандуму тощо. Окремі виборці не сприймають таку роз’яснювальну роботу, що в окремих випадках призводить до конфліктних ситуацій.

Як повідомляє сайт IPC-Херсон, пообіді з дільниць у центрі Херсону почали зникати скриньки з «питаннями від Президента». Кореспонденти IPC-Херсон зафіксували наявність опитувальників біля трьох дільниць в центрі міста. Та вже за декілька годин жодного з них на місці виявлено не було. Самі особи, що проводили опитування, вели себе досить агресивно по відношенню до преси та забороняли їх знімати під час роботи.

Представники облорганізації КВУ повідомляють про те, що на деяких дільницях виборці самі викликали правоохоронців, вважаючи дане опитування порушенням закону, хоча де-факто опитувальники не знаходять на самих виборчих дільницях, тому завадити процесу волевиявлення не можуть.

Нагадаємо:

  • 13 жовтня президент Володимир Зеленський оголосив про проведення в Україні в день голосування на місцевих виборах 25 жовтня всенародного опитування, на якому громадянам буде запропоновано відповісти на п’ять питань: чи потрібно запровадити в країні довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах; чи підтримують вони створення на Донбасі вільної економічної зони; чи підтримують вони скорочення чисельного складу Верховної Ради з 450 до 300 народних депутатів, легалізацію медичного канабісу та підняття на міжнародному рівні питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.
  • Редактор видання Цензор.нет Юрій Бутусов закликав українців «припинити проведення незаконного опитування Зеленського». На його думку, проведення опитування є порушенням закону про вибори і незаконною агітацією на користь партії «Слуга народу».