Аграрний сектор Криму не перебуває під європейськими санкціями

Новини

«Кримські» секторальні санкції ЄС не розповсюджуються на аграрний сектор економіки Криму, а Україна не запроваджувала секторальних санкцій взагалі, що дозволяє здійснювати масовий експорт європейської аграрної продукції до окупованого півострова. 

Про це йдеться у розслідуванні  “Схеми обходу кримських санкцій” спецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань в партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

Потреба кримського агропромислового комплексу в саджанцях становить  більше 10 мільйонів штук на рік. Цей попит кримські розплідники не можуть задовольнити, тому до Криму масово постачають свою продукцію розплідники Італії, Франції, Австрії,  Сербії, Болгарії та Молдови. 

До Криму саджанці із європейських розплідників доставляються рефрижераторами, які підтримують необхідний температурний режим. ЦЖР отримав документи із  «Кримської митниці», з номерами цих рефрижераторів та контейнерів, які свідчать про прямі поставки товарів із Країн ЄС.

Секторальні санкції  ЄС на агропромисловий комплекс Криму і Севастополя не поширені. Діють лише  загальні заборони на транзакції в Крим та бізнес із підсанкційними особами, відкриття нового бізнесу та інвестиції.

Поширити секторальні санкції ЄС і на аграрний сектор та земельний банк Криму необхідно через те, що Росія проводить агресивну політику колонізації, змінюючи структуру населення і розподіл ресурсів.  Дискримінаційний указ президента Путіна , що забороняє негромадянам Росії володіти землею на більшості території Криму,  призведе до вилучення землі в українського населення півострова і перерозподіл її на користь росіян. 

Докладніше про це читайте в статті “Схеми обходу кримських санкцій” спецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань в партнерстві з Центром прав людини ZMINA

Нагадаємо: 

  • Росія для обходу санкцій закрила інформацію про державні закупівлі в оборонно-промисловому секторі, зокрема щодо захоплених в окупованому Криму та привласнених РФ підприємств українського ОПК.
  • Кримські підсанкційні банки здійснюють банківську діяльність за межами півострова через систему кореспондентських рахунків у російських банках, які не працюють в окупованому Криму, і це створює «дірку» в санкціях