Для обходу кримських санкцій в РФ використовують схеми лізингу, дилерські мережі та франчайзинг

Новини

Легкові авто потрапляють до окупованого Криму через дилерські мережі Краснодарського краю, підсанкційна техніка – через вільну від санкцій лізингову схему, а західні бренди одягу, гаджетів та інших товарів – через схему франчайзингу.

Про це йдеться у дослідженні “Схеми обходу кримських санкцій” спецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань в партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

Санкціями ЄС заборонено поставляти на півострів автобуси, вантажні автомобілі та  спецтехніку виробництва європейських компаній. Тому для ввезення на окуповану територію важкої техніки як європейських, так і великих російських виробників, які остерігаються санкцій, застосовується схема лізингу, за якою створюється лізингова компанія, яка укладає угоди з виробниками техніки, з одного боку, та з банком, що працює в окупованому Криму.

«Самі лізингові операції в перелік санкцій не потрапили. Відповідно, через ті ж кореспондентські рахунки в банках, через входження компаній, які займаються виключно операціями лізингу в Криму, може вирішуватися ціла низка інвестиційних питань. І це ті діри, пробоїни, які існують в системі фінансових санкцій проти Росії», – каже економічний експерт Юрій Смєлянський.  

Юрій Смєлянський, економічний експерт Фото: investigator.org.ua

В окупованому Криму відсутні офіційні дилери європейських виробників легкових автомобілів, тому нові авто потрапляють на півострів через дилерів у Краснодарському краю. 

«Людина, яка купує купує автомобіль західних виробників у Криму, не має можливості офіційно або прозоро оформити кредит на купівлю автомобіля в Криму, мати гарантійне обслуговування. І це обмеження обійшли таким чином, що всі ці гарантії, всі ці послуги оформляються через Краснодарський край, який географічно близький до окупованої території», – каже Юсуф Куркчі, перший заступник міністра з питань ТОТ у 2016-2019 роках.

Юсуф Куркчі, заступник міністра з питань ТОТ у 2016-2019 роках Фото: investigator.org.ua

Подібна схема роботи у Криму через компанії-прокладки на території Криму і Росії спостерігається і з продажем на півострові товарів світових брендів – від одягу до гаджетів, оскільки санкційний режим ЄС не прописує заборону продавати товари на окупованій території за франчайзинговими угодами. На думку Тетяни Гучакової, експертки Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, будь-який франчайзинговий договір з компаніями із країн ЄС і США має містити чіткий пункт про заборону роботи на тимчасово окупованій території України.

Тетяна Гучакова, експертка Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, фото: investigator.org.ua

Докладніше про це читайте в статті “Схеми обходу кримських санкційспецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань в партнерстві з Центром прав людини ZMINA

Нагадаємо: 

  • Росія для обходу санкцій закрила інформацію про державні закупівлі в оборонно-промисловому секторі, зокрема щодо захоплених в окупованому Криму та привласнених РФ підприємств українського ОПК.
  • Кримські підсанкційні банки здійснюють банківську діяльність за межами півострова через систему кореспондентських рахунків у російських банках, які не працюють в окупованому Криму, і це створює «дірку» в санкціях.