Новий наклад забороненої книги про Стуса надрукували з рішенням суду про її заборону

Новини
Фото: Facebook Vivat

Видавництво Vivat надрукувало новий наклад книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» та розмістило на її форзаці рішення Дарницького райсуду Києва про заборону книги за позовом лідера партії ОПЗЖ Віктора Медведчука, який був адвокатом на судовому процесі Стуса у 1980 році.

Про це повідомила генеральна директорка видавництва Vivat Юлія Орлова на своїй сторінці у Facebook.

«Ми, як і обіцяли, починаємо відправляти ваші замовлення книги «Справа Василя Стуса». Цей тираж особливий у всіх сенсах, але прийшла пора розповісти про підготовлений нами з Вахтангом Кіпіані сюрприз. Ми вирішили: документ, так документ. Тому на форзацах книги розміщено рішення Дарницького райсуду про заборону книги в першій інстанції, яке може вступити в силу 18.11.20, та передмова укладача книги Вахтанга Кіпіані. Наклад в такому вигляді друкується вперше!», – написала Орлова.

Вона запевнила, що видавництво обов’язково виконає всі замовлення, але для цього «нам потрібно трохи часу».

Як повідомлялось, Дарницький райсуд Києва заборонив розповсюдження тиражу книги відомого журналіста та історика Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука за його позовом. Крім того, суд зобов’язав видалити із книги згадки про Медведчука, який був державним захисником на судовому процесі у 1980 році, на якому українського поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Кіпіані, його захисник і видавництво «Віват» заявили, що подадуть апеляцію на рішення суду.

Після оголошення Дарницьким районним судом Києва рішення про заборону розповсюдження книги «Справа Василя Стуса» весь її тираж тут же розкупили. Видавництво «Віват» пообіцяло додрукувати новий наклад.

Нагадаємо:

  • У 1980 році Віктор Медведчук був державним захисником на судовому процесі українського поета Василя Стуса. Медведчука часто обвинувачують в порушенні норм адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.
  • Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла в травні 2019 року і отримала ряд премій. На думку автора, захисник поета не виконав свого обов’язку і був контрольований радянською системою. Книга Кіпіані на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічної частини книги.
  • Медведчук подав до суду на Вахтанга Кіпіані, видавництво Vivat і книжкову фабрику «Юнісофт» і зажадав заборонити видання і розповсюдження книги «Справа Василя Стуса» «в будь-який спосіб на будь-якій території». Кіпіані обурений бажанням Медведчука заборонити поширення книги. За його словами, вже продано близько 10 тисяч екземплярів книги і запланована презентація в Північній Америці.