В Києві суд заборонив розповсюджувати книгу про Стуса за позовом Медведчука та наказав видалити згадки про нього

Новини
Фото: УП

Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюдження тиражу книги відомого журналіста та історика Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука за його позовом. Крім того, суд зобов’язав видалити із книги згадки про Медведчука, який був державним захисником на судовому процесі у 1980 році, на якому українського поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання.

У рішенні суду, яке Кіпіані опублікував на своїй сторінці у Facebook, зазначається, що деякі фрази в книзі про Стуса порушують честь і гідність Медведчука.

«Позовні вимоги Віктора Медведчука до Вахтанга Кіпіані і ТОВ «Видавництво «Віват» задовольнити частково. Визнати недостовірною і такою, що порушує особисті немайнові права Віктора Медведчука на повагу до гідності, честі, недоторканність ділової репутації інформацію, поширену в книзі «Справа Василя Стуса»… Зобов’язати Вахтанга Кіпіані, ТОВ «Видавництво «Віват» видалити з книги «Справа Василя Стуса» … інформацію про особу Віктора Медведчука. Заборонити Вахтангу Кіпіані та ТОВ «Видавництво «Віват» розповсюджувати надрукований тираж книги «Справа Василя Стуса» та подальше його тиражування до усунення порушення особистого немайнового права Віктора Медведчука», – йдеться у рішенні, яке винесла суддя Марина Заставенко.

«Заборонити Вахтангу Кіпіані та ТОВ «Видавництво «Віват» при поширенні інформації, пов’язаної з книгою … в пресі, по радіо, телебаченні, в мережі Інтернет та інших ЗМІ, використовувати інформацію, яка міститься в розділах під назвами «Кримінальна справа №5 – книга життя і смерті Василя Стуса» та «Чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса?» та дає можливість ідентифікувати Віктора Медведчука, як персонажа (дійової особи) твору без його згоди», – вказується у документі.

Як повідомляє телеканал Суспільне, адвокат Кіпіані В’ячеслав Якубенко розповів, що суд заборонив розповсюджувати книгу в тому вигляді як є. Рішення не поширюється на ті екземпляри, які вже є у бібліотеках чи перебувають у власності.

«Віктор Медведчук просив визнати недостовірними дев’ять фрагментів у книзі «Справа Василя Стуса». Суд задовольнив позов частково. Тобто три фрагменти визнані недостовірними, ще у трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди», – сказав захисник.

Адвокат також наголосив, що «Вахтанг Кіпіані – це та людина, яка не зупиниться в суді першої інстанції» і додав, що буде подана апеляція, але поки не має точної дати.

Автор книги Вахтанг Кіпіані зазначив, «що ніхто вибачатися перед Медведчуком не буде». «Рішенням суду маємо видалити ці епізоди. Я звичайно цього робити не буду», – наголосив він.

За словами Кіпіані, вони мають 30 днів на апеляцію. «Я сподіваюсь, що у суді наступної інстанції краще зрозуміють предмет позиву і взагалі чи може бути книга забороненою, а текст із неї вилучений, у 21 столітті у країні, яка називає себе вільною», – сказав Кіпіані.

В свою чергу видавництво «Віват» також заявило про намір подати апеляцію на рішення Дарницького райсуду.

«Ми були готові до такого рішення, адже було б наївно сподіватись, що в боротьбі з таким суперником ми переможемо одразу. Натомість, ми не розраховували, що ми настільки недалеко пішли від тих часів, коли відбувався сам суд над Василем Стусом. У нас була надія на те, що часи змінились. Ми прийняли непросте фінансове, але цілком зрозуміле для нас з точки зору моралі рішення йти в Апеляційний суд. Заява буде подана як тільки ми отримаємо повний текст рішення суду», – повідомляється на сторінці видавництва у Facebook.

Також видавництво опублікувало фрази, які згідно рішення судді Марини Заставенко, мають бути видалені з книги «Справа Василя Стуса»:

«… чи була можливість у Стуса обрати «менше зло». Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»
«…Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання»
«… він (мається на увазі Віктор Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?…»
«…розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса) – призначений державою адвокат Медведчук»
«…шістка комуністичної системи Медведчук…»
«Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?».

«До речі, фразу «… син поліцая…» в книзі суд дозволив залишити. Якось так все. До моменту видалення цих фраз з книги її заборонили розповсюджувати видавництву Vivat та автору Вахтанг Кіпіані», – наголосили у видавництві.

Нагадаємо:

  • У 1980 році Віктор Медведчук був державним захисником на судовому процесі українського поета Василя Стуса. Медведчука часто обвинувачують в порушенні норм адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.
  • Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла в травні 2019 року і отримала ряд премій. На думку автора, захисник поета не виконав свого обов’язку і був контрольований радянською системою. Книга Кіпіані на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічної частини книги.
  • Медведчук подав до суду на Вахтанга Кіпіані, видавництво Vivat і книжкову фабрику «Юнісофт» і зажадав заборонити видання і розповсюдження книги «Справа Василя Стуса» «в будь-який спосіб на будь-якій території». Кіпіані обурений бажанням Медведчука заборонити поширення книги. За його словами, вже продано близько 10 тисяч екземплярів книги і запланована презентація в Північній Америці.