Нардепи закликали піти у відставку суддів КСУ, які підтримали рішення щодо антикорупційної реформи

Новини
Фото: YouTube 5 канал

Народні депутати закликали піти у відставку суддів Конституційного суд України (КСУ), які 27 жовтня проголосували за рішення про неконституційність деяких положень закону «Про запобігання корупції».

Про це йдеться в спільній заяві парламентарів, яку 3 листопада зачитав з трибуни Верховної Ради народний депутат фракції «Слуга народу» Олександр Бакумов, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «5 канал».

У заяві нардепи різних політичних фракцій та груп «усвідомлюючи важливість функціонування ефективних механізмів запобігання та протидії корупції в Україні, враховуючи рішення КСУ №13р/2020 від 27 жовтня 2020 року та його вплив на частину антикорупційного законодавства, що несе далекосяжні наслідки для всієї антикорупційної інфраструктури України і ставить під сумнів низку міжнародних зобов’язань України» закликали Конституційний суд «вжити всіх необхідних заходів щодо відновлення дієвості свого функціонування, з урахуванням обраного Українською державою європейського і євроатлантичного курсу».

В зв’язку з цим парламентарі «закликають суддів Конституційного суду України, які підтримали рішення КСУ від 27 жовтня 2020 року, а саме Олександра Тупицького, Віктора Городовенка, Ірину Завгородню, Олександра Касмініна, Віктора Кривенка, Олександра Литвинова, Володимира Мойсика, Сергія Саса, Ігоря Сліденка, Петра Філюка, Галину Юровську скласти із себе повноваження суддів КСУ за власним бажанням або ж подати у відставку невідкладно».

Під час зачитування заяви до трибуни вийшли народні депутати, які її підтримали.

Заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук повідомила, що понад 150 народних депутатів поставили підписи під заявою, передає Інтерфакс-Україна.

«Уже понад 150 підписів. Я сподіваюся, що буде однозначно… 226, і далі, звісно, конституційна більшість», – сказала Кравчук журналістам в кулуарах.

Водночас як повідомило Інтерфакс-Україна інформоване джерело, судді Конституційного суду не мають наміру подавати у відставку, тому що не бачать для цього підстав.

«Підстав для відставки немає», – сказав співрозмовник агентства.

Нагадаємо:

  • 27 жовтня 2020 року КСУ визнав такою, що не відповідає Конституції, статтю 366-1 Кримінального кодексу України, що встановлює кримінальне покарання за недостовірне декларування осіб, уповноважених на виконання державних функцій.
  • 27 жовтня НАЗК заявило, що судді Конституційного суду ухвалили рішення щодо «справи про незаконне збагачення» у власних інтересах.
  • 28 жовтня в Офісі президента, коментуючи рішення Конституційного суду скасувати кримінальне покарання за недостовірне декларування, заявили, що, «незважаючи на протидію, відповідні інструменти в законодавстві України будуть збережені або, в крайньому випадку, відновлені».