Ощадбанк: За довіреністю можна отримати лише платіжну картку, але не електронне посвідчення пенсіонера-ВПЛ

Новини
Фото: oschadbank.ua

В Ощадбанку за довіреністю можна отримати лише платіжну банківську картку. На електронне пенсійне посвідчення пенсіонера-переселенця, яке одночасно є банківською карткою, ця норма не поширюється.

Про це повідомили в колл-центрі Ощадбанку, передає портал «Донецкие новости».

До редакції видання звернулася громадянка України Олена, яка разом з літніми батьками проживає в окупованому Донецьку. Вони на підконтрольній території України оформлені як внутрішньо переміщені особи та приписані до міста Волноваха, тому отримують українську пенсію. Для цього, як і всі пенсіонери-переселенці вони раніше отримали платіжні картки Ощадбанку. У період карантину термін дії карток закінчився, банк перевипустив їх автоматично, і вони очікують пенсіонерів у відділенні Ощадбанку в Волновасі. Але самі літні люди їх забрати не можуть.

«Зараз з’явилася інформація, що жителі непідконтрольною території можуть забрати випущені картки за довіреністю, посвідченою нотаріально Україною. Я зателефонувала до відділення банку в м. Волноваха. Мені відповіли, що оскільки вони знаходяться в прифронтовій зоні, то за дорученням забрати не можна, тільки особисто. Питання: вони мають рацію? Або я все-таки можу забрати картки за дорученням?», – цікавиться Олена.

У колл-центрі Ощадбанку звернули увагу, що за дорученням можна отримати лише платіжні банківські картки, обмежень для прифронтових зон немає.

«Картку дійсно можуть видати за нотаріально посвідченою довіреністю, виключення для прифронтових зон немає. При цьому в тексті доручення необхідно вказати повноваження на отримання основної картки, випущеної на ім’я власника рахунку. Хочемо зазначити, що не видається за дорученням електронне пенсійне посвідчення», – пояснили Ощадбанку.

Як повідомлялось, у Пенсійному фонді України нагадали, що електронне пенсійне посвідчення (ЕПП), яке одночасно є банківською картою, за бажанням може отримати будь-який пенсіонер, який одержує пенсійні виплати через Ощадбанк. Але для пенсіонерів-переселенців наявність ЕПП – обов’язкова умова для отримання пенсій.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк продовжив до 1 січня 2021 року дію платіжних карток переселенців, обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок», через карантин і тимчасові обмеження, викликані COVID-19.
  • Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков зазначив, що пенсіонери з непідконтрольного Донбасу зможуть отримувати пенсії, навіть якщо їх карти Ощадбанку вже прострочені, а вони не можуть перетнути КПВВ через карантин. Рішенням Кабміну знято обмеження щодо верифікації в 60 днів до того, як буде завершено повністю карантин.
  • Ощадбанк пояснив, що продовження дії електронних пенсійних посвідчень (ЕПП), які одночасно є банківськими картками, до 1 січня 2021 року, стосується виключно карток пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО).