У Криму окупанти відкрили більше 100 справ за «незаконну місіонерську діяльність» – КПГ

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Кримська правозахисна група (КПГ) продовжує фіксувати, як «влада» окупованого Криму систематично порушує свободу віросповідання. Зокрема, на кінець жовтня правозахисники зафіксували 101 адміністративне провадження відносно релігійних організацій та їх членів, відкритих за нібито «порушення законодавства про свободу совісті, свободу віросповідання та релігійні об’єднання».

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

Так в жовтні в «мирові суди» Криму надійшло два нових адміністративних провадження стосовно членів релігійних організацій по ч.4 ст.5.26 (здійснення місіонерської діяльності з порушенням вимог законодавства про свободу совісті, свободу віросповідання та релігійні об’єднання). Одне з них – щодо імама Аблякіма Галієва за проведення п’ятничної молитви.

14 жовтня «мировий суддя» Петро Кірєєв оштрафував на 30 тисяч рублів місцеву релігійну організацію «Католицької церкви візантійського обряду – приходу перенесення мощей Миколая Чудотворця» в Ялті за ч.3 ст. 5.26 КоАП РФ (здійснення релігійної організацією діяльності без вказівки свого офіційного повного найменування, в тому числі випуск або розповсюдження в рамках місіонерської діяльності літератури, друкованих, аудіо- та відеоматеріалів без маркування із зазначеним найменуванням або з неповною або завідомо неправдивої маркуванням).

Всього на кінець жовтня КПГ зафіксувала в Криму 101 адміністративне провадження відносно релігійних організацій та їх членів за ст. 5.26 КоАП РФ (порушення законодавства про свободу совісті, свободу віросповідання та релігійні об’єднання). В рамках цих виробництв винесено штрафів на суму не менше 1 340 500 рублів.

«Такі дії російської влади необґрунтовано обмежують свободу совісті та віросповідання», – заявляють правозахисники.

Експерти КПГ відзначають, що за час окупації Криму майже всі релігійні громади та організації зазнали утисків, обмежень, переслідувань, крім церкви Московського патріархату.

Нагадаэмо: