У 2019 році в Криму 43 людини були позбавлені волі через політичні і релігійні переслідування – КПГ

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

У 2019 році в окупованому Криму 43 людини були незаконно позбавлені волі через політичні та релігійні переслідування, хоча формально вони були обвинувачені за різними кримінальними статтями.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

«Усього у 2019 році у рамках кримінального політичного та релігійного переслідування в Криму були позбавлені волі 43 людини, формально вони обвинувачуються за різними кримінальними статтями:
– 36 осіб – за обвинуваченням у причетності до мусульманських організацій;
– 2 людини – за обвинуваченням в участі у батальйоні ім. Н.Челебіджіхана;
– 4 особи обвинувачені у підготовці диверсій та шпигунстві на користь України;
– 1 людина – за обвинуваченням в опоганенні пам’ятника російським окупаційним військам», – йдеться у повідомленні.

За інформацією КПГ, у 2019 році у Криму було ухвалено 25 вироків, пов’язаних із позбавлення волі за політичними й релігійними мотивами. Ще за 10 вироками кримчани були засуджені до умовного позбавлення волі чи штрафу.

«КПГ задокументувала 147 рішень «судів» про утримання під вартою, що були ухвалені у 2019 році в окупованому Криму у рамцях політично умотивованого й релігійного кримінального переслідування. Оскільки частина в’язнів була незаконно вивезена на територію РФ, то рішення про утримання під вартою кримчан ухвалювалися також в судах Ростовської області та Москви. 2019 року в судах РФ КПГ зафіксувала 151 ухвалу про утримання під вартою в рамках політичного умотивованого переслідування в Криму», – розповіли правозахисники.

Нагадаємо:

  • У грудні 2019 року координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник повідомила, що Росія незаконно утримує за гратами по «кримським справах» 88 осіб, які зараз містяться в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • У січні 2019 року міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch в доповіді «Всевітній звіт 2020» відзначила, що російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягувати їх до кримінальної відповідальності за надуманими обвинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості.