Алієв, Пашинян і Путін зробили заяву про припинення вогню в Нагірному Карабаху. РФ відправила своїх «миротворців»

Новини

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян повідомив, що підписав з президентами Росії і Азербайджану документ про припинення бойових дій у Нагірному Карабаху о 01:00 10 листопада.

«Я прийняв дуже і дуже важке рішення для себе і для всіх нас. Я підписав заяву з президентами Росії і Азербайджану про припинення карабаської війни о 01:00. Текст вже опублікованої заяви невимовно болючий для мене особисто і для нашого народу. Я прийняв це рішення у результаті глибокого аналізу військової ситуації і оцінки людей, які найкраще її знають. Також засновано на переконанні, що це найкраще можливе рішення ситуації, що склалася. Про все це докладно розповім в найближчі дні», – заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Повний текст документу, який підписали лідери Росії, Азербайджану і Вірменії:

«Ми, Президент Азербайджанської Республіки І.Г. Алієв, Прем’єр-міністр Республіки Вірменія Н.В. Пашинян і Президент Російської Федерації В.В. Путін, заявили про наступне:

Оголошується про повне припинення вогню і всіх військових дій в зоні нагірно-карабаського конфлікту з 00 годин 00 хвилин за московським часом 10 листопада 2020 року.

Азербайджанська Республіка і Республіка Вірменія, далі іменовані Сторонами, зупиняються на займаних ними позиціях.

Агдамський район і території, утримувані Вірменською Стороною в Газахскому районі Азербайджанської Республіки, повертаються Азербайджанській Стороні до 20 листопада 2020 року.

Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабаху і вздовж Лачинського коридору розгортається миротворчий контингент Російської Федерації в кількості 1960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.

Миротворчий контингент Російської Федерації розгортається паралельно з виведенням вірменських збройних сил. Термін перебування миротворчого контингенту Російської Федерації – 5 років з автоматичним продовженням на чергові 5-річні періоди, якщо жодна із Сторін не заявить за 6 місяців до закінчення терміну про свій намір припинити застосування даного положення.

З метою підвищення ефективності контролю за виконанням Сторонами конфлікту домовленостей розгортається миротворчий центр по контролю за припиненням вогню.
Республіка Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджанській Республіці Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року – Лачинський район, залишаючи при цьому за собою Лачинський коридор (шириною 5 км), який буде забезпечувати зв’язок Нагірного Карабаху з Вірменією і при цьому не зачіпатиме місто Шушу.

За згодою Сторін в найближчі три роки буде визначено план будівництва нового маршруту руху по Лачинському коридору, що забезпечує зв’язок між Степанакертом і Вірменією, з подальшою передислокацією російського миротворчого контингенту для охорони цього маршруту.

Азербайджанська Республіка гарантує безпеку руху по Лачинському коридору громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках.

Внутрішньо переміщені особи і біженці повертаються на територію Нагірного Карабаху і прилеглі райони під контролем Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців.
Проводиться обмін військовополоненими і іншими утримуваними особами і тілами загиблих.

Розблокуються всі економічні та транспортні зв’язки в регіоні. Республіка Вірменія забезпечує транспортне сполучення між західними районами Азербайджанської Республіки і Нахічеванської Автономною Республікою з метою організації безперешкодного руху громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках. Контроль за транспортним сполученням здійснюють органи Прикордонної служби ФСБ Росії.

За згодою Сторін буде забезпечено будівництво нових транспортних комунікацій, що зв’язують Нахічеванську Автономну Республіку з західними районами Азербайджану».

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що в Нагірному Карабаху буде здійснюватися спільна миротворча місія Росії і Туреччини. На думку Алієва, цей новий формат співпраці пов’язаний не тільки з врегулюванням конфлікту, а й з діяльністю щодо подальшого розвитку.

«Тому одним з пунктів заяви є відкриття всіх транспортних комунікацій. Це принесе користь всім країнам регіону», – сказав Алієв.

У зверненні до азербайджанського народу Алієв зазначив, що «пункт 5 угоди передбачає, що з метою підвищення ефективності контролю над виконанням сторонами конфлікту домовленостей, розгортається миротворчий центр контролю за припиненням вогню. Це новий механізм контролю, в якому будуть представлені Росія і Туреччина. Тим самим Туреччина відіграватиме роль у майбутньому врегулюванні конфлікту».

У Нагірний Карабах вилетіли перші вісім літаків Іл-76 з російськими миротворцями, повідомляє Газета.ру.

«На борту повітряних суден – особовий склад миротворчого з’єднання, автомобільна техніка, бронетранспортери та матеріальні засоби», – повідомили в Міноборони РФ.

Основу миротворчого контингенту Росії становлять підрозділи ЦВО. Загалом задіяно 1960 військових, 90 бронетранспортерів і 380 одиниць техніки. Командування миротворчих сил РФ розгортається в районі столиці Карабаху Степанакерта. Спостережні пости будуть виставлені вздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинський коридору.

Азербайджанський президент Ільхам Алієв заявив, що Туреччина і Росія будуть спільно здійснювати миротворчу діяльність у Карабасі.

  • 27 вересня 2020 року в Нагірному Карабасі почалися самі маcштабні з 1994 року бої.
  • Нагорний Карабах і прилеглі до нього райони Азербайджану з початку 1990-х років перебували під контролем вірменської сторони. В кінці вересня Азербайджан почав наступ з метою повернути території. Азербайджанські війська зайняли ряд районів по периметру Нагірного Карабаху і частину території самої невизнаної республіки, в тому числі місто Шуша. З обох сторін з кінця вересня під час обстрілу загинули більше 100 мирних жителів. Єреван повідомляв про понад тисячу загиблих військових. Баку інформацію про втрати не розголошує.
  • 8 листопада Азербайджан узяв місто Шуші, а в ніч на 10 листопада 2020 року Пашинян повідомив про підписання «заяві про припинення карабаської війни».
  • Один з пунктів угоди – розгортання «миротворчого контингенту» РФ уздовж лінії зіткнення в регіоні. В Єревані обурені люди влаштували масові протести, увірвалися в зал засідань парламенту Вірменії, побили спікера.