РФ може розгорнути ядерну зброю в окупованому Криму – Україна в ООН

Новини
ядерного оружия
Фото: РИА Новости / Рамиль Ситдиков

Заступник Постійного представника України в ООН Юрій Вітренко на засіданні Генасамблеї ООН висловив побоювання щодо можливості розгортання РФ ядерного потенціалу в окупованому Криму.

Про це йдеться на сторінці Постійного представництва України при ООН.

«Поточне перетворення Криму у величезну військову базу може свідчити про можливість розгортання ядерного потенціалу на окупованому півострові, тим самим підриваючи без’ядерний статус України. Це має негайно змінитися. Міжнародне співтовариство не повинно закривати очі на цю небезпеку», – закликав Вітренко.

Він також нагадав російській делегації, що необдумані спроби Росії взяти під контроль ядерні об’єкти та матеріали, розташовані на Кримському півострові, суперечать міжнародному праву та Статуту МАГАТЕ.

«В результаті, окупаційна держава перешкоджає інспекторам МАГАТЕ отримати доступ до місць зберігання ядерних та радіоактивних матеріалів – як у Криму, так і на Сході України», – зауважив заступник Постпреда.

Юрій Вітренко, фото: Facebook

У 2016 році волонтери міжнародної спільноти InformNapalm, яким вдалося ідентифікувати підрозділи військ на об’єкті «Феодосія-13» або «Підприємство поштовий індекс 105» – колишній секретний об’єкт поблизу Судака в урочищі Кизилташ (Червоний камінь), повідомляли, що підрозділи військ національної гвардії Російської Федерації та радіаційної хімічного та біологічного захисту Збройних Сил РФ дислокуються на засекреченому об’єкті «Феодосія-13», який використовувався як сховище ядерних бомб в Криму, що вказує на плани РФ розмістити свою ядерну зброю на території окупованого Криму.

До 1994 року цей засекречений об’єкт використовувався як сховище ядерних бомб у Криму.

Нагадаємо:

  • Держсекретар США Майк Помпео заявив, що США виходять з історичного договору про контроль над ядерними озброєннями епохи холодної війни через те, що РФ роками порушувала домовленості.
  • Хакери отримали доступ до європейських дипломатичних каналах і роками збирали листи чиновників ЄС, де сказано, що Росія могла розмістити ядерну зброю в Криму.
  • У російської влади зростає готовність використовувати ядерну зброю, заявив Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.
  • Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв заявив, що на об’єкті під посиленою охороною окупаційних військ в Криму зберігається кілька ядерних боєголовок. Є підстави так стверджувати, проте ні українська розвідка, ні НАТО чітко не підтверджують його наявності в Криму.