Як перетнути КПВВ на Донбасі з дитиною – рекомендації правозахисника

Новини
КПВВ
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: dpsu.gov.ua

В’їзд дітей до 16-річного віку на тимчасово непідконтрольну територію України здійснюється разом з батьками або за їх згодою (згодою усиновителів), якщо дитина подорожує через КПВВ в супроводі осіб, яких уповноважили батьки – за нотаріально посвідченою згодою батьків.

Про це розповів провідний фахівець програми «Інформування, консультування та правова допомога» Норвезької ради у справах біженців (NRC) Роман Гаврилов, пишуть «Донецкие новости».

За словами правозахисника, якщо дитина подорожує з одним з батьків, то в’їзд в ОРДЛО здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків.

Гаврилов продемонстрував зразок згоди на виїзд дитини, який необхідно оформити для перетину КПВВ в сторону непідконтрольною території:

«Згода має бути посвідчений нотаріусом на підконтрольній Україні території за особистої присутності батьків, наявності паспортів батьків і свідоцтва про народження дитини. Обов’язково має бути позначено, куди прямує дитина, з ким і на який термін. Після оформлення згоди рекомендуємо взяти у нотаріуса «витяг» про внесення інформації до Державного реєстру нотаріальних дій», – сказав він.

Під час перетину лінії розмежування, якщо виникнуть які-небудь питання, можна підтвердити цим документом, що ці дані були внесені в реєстр.

Нагадаємо:

  • Правозахисники дали рекомендації, як вимушені перселенці з Донбасу та Криму можуть отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) для дитини у період карантину.
  • Правозахисники пояснили, куди мають звертатись внутрішньо переміщенні особи у разі втрати чи псування свідоцтва про народження, та які документи вони мають подавати. Такі питання досить часто турбують переселенців, які терміново покинули власну домівку та наразі фактично не мають доступу до оригіналів документів через закриті КПВВ.
  • Кабмін України ввів електронну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи (ВПО). Переселенці, які отримали в установленому порядку довідку ВПО, матимуть відображення в електронному вигляді всієї інформації, яка є в цій довідці. Для цього потрібно лише встановити мобільний додаток «Дія» та пройти електронну аутентифікацію.