Київський апеляційний суд скасував заочний арешт Януковича у справі про розгін Майдану

Новини
Віктор Янукович Фото: AP

Київський апеляційний суд 16 листопада скасував рішення Печерського райсуду Києва про заочний арешт експрезидента-втікача Віктора Януковича у справі про розгін Майдану 18–20 лютого 2014 року та постановив, що суд першої інстанції має заново обрати йому запобіжний захід.

Про це повідомляє телеканал hromadske.

Як пояснив один з адвокатів Януковича Ігор Федоренко, апеляція скасувала рішення Печерського райсуду про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Віктора Януковича.

«Чисельні процесуальні порушення та непідтвердженість підозри. Рішенням апеляційного суду справа направлена для розгляду до суду першої інстанції», – розповів адвокат, додавши, що фактично суд першої інстанції буде ще раз переглядати цю справу.

Однак рішення Київського апеляційного суду не означає, що Янукович може вільно повернутися в Україну. Оскільки щодо нього набрав чинності вирок в іншій справі.

2 жовтня 2020 року Київський апеляційний суд відмовив в задоволенні апеляційних скарг адвокатів Віктора Януковича на вирок Оболонського районного суду від 24 січня 2019 року, який такими чином набрав чинності. Колишній президент України засуджений за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.111 (державна зрада); ч.5 ст.27, ч.2 ст.437 (пособництво у веденні агресивної війни) КК України, йому призначено 13 років позбавлення волі.

Як повідомляє видання Bihus.info, рішення про скасування заочного арешту Януковича винесли судді Ольга Юрдига, Тетяна Фрич та Юрій Слива.

«І це рішення – не перший «зашквар» в їхній кар’єрі. В 2019 ця колегія звільнила під особисте зобов’язання бойовика-ДНРівця Володимира Цемаха», – йдеться у публікації.

Також видання нагадує, що судді Юрдига та Фрич в грудні 2011 року залишили без змін вирок про засудження Юлії Тимошенко до 7 років ув’язнення. Пізніше Європейський суд з прав людини визнав цю справу політичним переслідуванням.

Крім того, суддя Слива у 2014 році підтримав рішення про позбавлення водійського посвідчення учасника автопробігу до Межигір’я. Судді Юрдига та Слива у 2019 році скасували арешт «вертолітного майданчика Януковича» – конгресно-виставкового центру «Парковий». Також Юрій Слива та Тетяна Фрич входили до колегії у справі вбивства Павла Шеремета.

«Попри цей перелік здобутків – судді пройшли атестацію у 2016 і отримують понад 150 тис грн щомісяця», – зазначає Bihus.info.

Нагадаємо:

  • 12 травня 2020 року Печерський райсуд Києва обрав експрезиденту Віктору Януковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у справі про організацію насильницьких злочинів 18–20 лютого 2014 року під час Революції Гідності. Перед цим, 4 травня, суд заочно взяв Януковича під варту.