Держдума схвалила закон про посилення відповідальності за заклики до відчуження територій Росії, яка окупувала Крим

Новини
Фото: ТАСС

Державна дума РФ прийняла в третьому читанні пакет законопроектів, які вносять поправки до Кримінальний кодексу, Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінально-процесуального кодексу РФ про введення кримінальної та адміністративної відповідальності за дії і заклики, спрямовані на відчуження частини території Росії, яка в 2014 році незаконно окупувала Крим і Севастополь і включила їх до свого складу.

Про це повідомляється на сайті нижньої палати російського парламенту.

Законопроекти були підготовлені для реалізації нових норм Конституції РФ, затверджених на референдумі 1 липня 2020 року.

Відповідно до закону, якщо публічні заклики вчинені вперше, то особі загрожуватиме адміністративна відповідальність у вигляді штрафу: для громадян – від 30 до 60 тисяч рублів, для посадових осіб – від 60 до 100 тисяч рублів, для юридичних осіб – від 200 до 300 тисяч рублів.

При повторному порушенні настає кримінальна відповідальність (за статтею 280.1 КК РФ «Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ»). При цьому штрафи підвищуються від 200 до 400 тисяч рублів, а позбавити волі за цією статтею можуть на термін до чотирьох років.

Підвищені розміри штрафів передбачені для випадків, коли публічні заклики здійснені з використанням ЗМІ, інтернету або інших інформаційно-телекомунікаційних або електронних мереж: для громадян – від 70 до 100 тисяч рублів, для посадових осіб – від 100 до 200 тисяч рублів, для юридичних осіб – від 300 до 500 тисяч рублів.

До Кримінального кодексу також вводиться нова стаття 280.2 «Порушення територіальної цілісності Російської Федерації». У ній передбачається кримінальна відповідальність за відчуження частини території РФ або інші дії, спрямовані на порушення територіальної цілісності (за винятком робіт з визначення меж із суміжними державами). Покарання за цією статтею передбачає позбавлення волі на строк від шести до 10 років.

11 серпня 2020 року в Росії набули чинності поправки до закону «Про протидію екстремістської діяльності», згідно з якими порушення цілісності РФ, в тому числі відчуження частини її території, прирівняне до екстремістської діяльності. Це, зокрема, відноситься і до повернення окупованого Криму Україні.

Цей закон також прийнятий на виконання прийнятих влітку поправок до Конституції РФ, де з’явився новий пункт 2.1, відповідно до якого «дії (за винятком делімітації, демаркації, редемаркации державного кордону Російської Федерації з суміжними державами), спрямовані на відчуження частини території Російської Федерації , а також заклики до таких дій не допускаються».

Нагадаємо:

  • 22 вересня 2020 року Дердума РФ прийняла в першому читанні пакет законопроектів, які вводять кримінальну та адміністративну відповідальність за заклики до відчуження території Росії. За дії, спрямовані на порушення територіальної цілісності РФ, передбачається покарання до 10 років позбавлення волі.