На Донбасі волонтери роздають на КПВВ продуктові набори людям, які не змогли перетнути лінію розмежування

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Константин Реуцкий

На Донбасі на українських контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) волонтери почали роздачу продуктово-продовольчих наборів людям, які з різних причин не змогли перетнути лінію розмежування і змушені затриматися в районі КПВВ.

Про це повідомляє Благодійний фонд «Право на захист».

«З моменту введення карантину ми надали юридичні консультації сотням людей, які не змогли потрапити до своїх домівок по обидва боки лінії розмежування. Часто вони мали затримуватися і ночувати на КПВВ або в населених пунктах неподалік, не плануючи такої затримки заздалегыдь. Наш щоденний досвід показує, що в таких умовах люди потребують елементарного: їжі, води, можливості зігрітися. Тож зараз ми спільно з партнерами з консорціуму ACCESS, будемо надавати й гуманітарну допомогу. Адже тих, хто її потребує, чимало», – зазначають правозахисники.

Як повідомляється, продуктово-продовольчі набори отримуватимуть люди, які через затримку на КПВВ не змогли повернутися на місце постійного проживання. У кожному з пакетів – денний запас продуктів і засобів гігієни для однієї людини.

«Такі набори дуже важливі для тих, хто через непереборі обставини змушений затриматися дорогою додому. Адже люди можуть цілий день чекати прибуття автобуса зовсім без їжі і можливості її купити. У багатьох з них хронічні захворювання, наприклад, цукровий діабет, тож регулярно приймати їжу їм просто необхідно! Часто додому повертаються і ті, хто перебував у місцях несвободи. Вони подорожують без їжі і зимового одягу. Насувається зима, тож гарячий суп, чай і теплий плед будуть дуже в помічними», – розповіла монітор БФ «Право на захист» Катерина Рачинська.

Всього волонтери роздадуть 1000 таких наборів.

Допомога реалізується з підтримки консорціуму ACCESS (Людина в біді, ACTED/REACH, Medicos del Mundo, HelpAge International, Право на захист), за підтримки Європейської комісії з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги (ECHO).

Нагадаємо:

  • 10 листопада Україна відновила роботу семи контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування на Донбасі: «Гнутове», «Новотроїцьке», «Мар’їнка», «Майорське» в Донецькій області, а також «Станиця Луганська» та нові КПВВ «Щастя» і «Золоте» в Луганській області.
  • За даними Держприкордонслужби, з семи КПВВ на лінії розмежування на Донбасі пропуск людей в обидві сторони зараз відбувається тільки на КПВВ «Станиця Луганська».