У Молдові ЦВК оголосив про перемогу Майї Санду на виборах президента

Новини
Майя Санду Фото: Sputnik / Miroslav Rotari

Центральна виборча комісія Молдови 20 листопада оголосила кандидата від партії «Дія і солідарність» (PAS) Майю Санду переможцем виборів президента. Рішення ЦВК має підтвердити Конституційний суд країни.

Результати виборів на засіданні Центрвиборчкому, яке проходило в онлайн-форматі, оголосив голова ЦВК Дорін Чіміл, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Визнається обраним кандидат від партії PAS Майя Санду, яка набрала 943 006 голосів», – сказав Чіміл.

Чинного президента Молдови, прихильника Росії Ігоря Додона на виборах підтримали 690 615 виборців.

Документи з підсумками виборів президента ЦВК передасть на затвердження до Конституційного суду Молдови.

В інтерв’ю Європейській правді Мая Санду заявила, що на посаді президента Молдови продовжить визнавати суверенітет України щодо Криму так само, як робила це дотепер.

«Моя позиція не змінилася відтоді, коли ми з вами говорили ще у 2016 році. Крим – це частина України. Я поважаю територіальну цілісність і суверенітет України щодо Криму. Я про це говорила, коли була прем’єр-міністром, і запевняю, я говоритиму точно те саме, коли стану президентом», – сказала Санду.

Вона також прокоментувала висловлювання чинного президента Молдови Додона щодо Криму, заявивши, що «не має пояснень дурниць, які наговорив і які зробив президент Молдови за останні чотири роки».

Володимир Зеленський та п’ятий президент України Петро Порошенко відмовлялися зустрічатися з Ігорем Додоном через його висловлювання про те, що Крим належить РФ.

Майї Санду 48 років. Вона працювала в мінекономіки Молдови, в офісі Світового банку в Кишиневі. У 2010-2012 роках була радником виконавчого директора Світового банку, була міністром освіти Молдови і прем’єр-міністром країни. У 2016 році брала участь у виборах президента, вийшла до другого туру разом з Додоном, який в підсумку переміг.

Нагадаємо:

  • Опозиційний кандидат від партії «Дія і солідарність», колишня прем’єр-міністр Майя Санду перемогла на виборах президента Молдови, отримавши в ході другого туру виборів, який пройшов 15 листопада, 57,75% голосів виборців. Її конкурент, діючий президент та прихильник Росії Молдови Ігор Додон зміг заручитися підтримкою лише 42,25% голосів виборців.