Росія використовує енергетичну інфраструктуру в Чорному морі у військових цілях – Михайло Гончар

Новини
Військові РФ на українській морській платформі на Одеському родовищі, 7 вересня 2017р. Фото: dpsu.gov.ua

РФ встановила на трубопроводі «Турецький потік» та на захоплених українських газових платформах в Чорному морі обладнання, яке може бути використано у військових цілях. Це є загрозою для безпеки в усьому Чорноморському регіоні.

Про це повідомив Центру журналістських розслідувань президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», експерт у галузі енергетики Михайло Гончар.

Він вказав, що Росія використовує енергетичну інфраструктуру, захоплену в Україні – мова про морські видобувні платформи у північно-західному секторі Чорного моря, – а також збудований нею «Турецький потік» у військових цілях.

«На платформи встановлено обладнання явно воєнного призначення: радіолокаційні станції, а вздовж коридору «Турецького потоку» – гідроакустичні системи. Росіяни цього навіть не заперечують», – каже експерт. 

На його думку, це є використанням цивільної інфраструктури у військових цілях.

«В цьому контексті потрібно ставити питання про санкції щодо «Газпрому», від чого США поки що утримуються. Тому що Газпром дозволив установку обладнання подвійного призначення. Тут є де розгулятися, але потрібна відповідна активність з нашого боку», – наполягає Гончар. 

Він вважає, що Україна має активніше залучати США до санкційного впливу на діяльність РФ у Чорному морі.

«Ми повинні американцям підказувати, що діяльність Росії в окупованому Криму і навколо окупованого Криму, і в тому числі в енергетичному секторі, не є тільки протиправною з точки зору міжнародного права, як окупація і незаконна спроба анексії. Вона ще й несе серйозну загрозу для безпеки в регіоні і для підриву американських інтересів у цьому регіоні. Бо так чи інакше, у цьому регіоні є три країни-члени НАТО, а США – лідер у цьому альянсі», – зазначає експерт. 

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму РФ були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).
  • 1 лютого 2017 року у Чорному морі російські військові, які знаходяться на захоплених українських бурових вишках, обстріляли транспортний літак Ан-26 ВМС України, який проводив тренувальний політ в районі Одеського газового родовища, що належить Україні. Екіпаж повітряного судна не постраждав.
  • Військова прокуратура Південного регіону України відкрила кримінальне провадження за фактом обстрілу літака ВМСУ з захоплених Росією бурових вишок в Чорному морі.
  • На захоплених в України бурових вишках і платформах на шельфі Чорного моря російські військові встановили радіолокаційні станції.
  • 8 січня 2020 року у Стамбулі президенти РФ й Туреччини Володимир Путін і Реджеп Ердоган відкрили газопровід «Турецький потік», що з’єднує Краснодарський край РФ із Туреччиною і країнами Південної Європи.