Росія перетворила захоплені українські бурові платформи у Чорному морі на військову базу

Новини
СПБУ «Україна» (перейменована на «Крим-1») на Одеському родовищі, вдалині СПБУ «Петро Годованець» (перейменована РФ на «Крим-2») 7 вересня 2017 р. Фото: dpsu.gov.ua

На захоплених в України бурових вишках і платформах на шельфі Чорного моря російські військові встановили радіолокаційні станції, які використовуються для спостереження за надводною обстановкою в Чорному морі. На цих об’єктах постійно перебуває близько 130 озброєних військослужбовців.

Про це голова правління ПАО «ДАТ «Чорноморнафтогаз» Світлана Нєжнова заявила в ефірі програми «Питання національної безпеки».

7 вересня разом зі співробітниками прокуратури АРК, Нацполіції, представниками НАК «Нафтогаз України» з борту корабля морської охорони «Григорій Куроп’ятников» Світлана Нєжнова здійснила візуальний огляд самопідйомних плавучих бурових установок, морських стаціонарних платформ, блок-кондукторів, розташованих на Одеському, Голіцинському, Штормовому, Архангельському газових родовищах в Північно-західній частині Чорного моря.

«Ці радіолокаційні станції стоять на бурових, які не зараз працюють, – на самопідйомних бурових установках (СПБУ) «Таврида» і «Сиваш». Одна розвернута в бік Одеси, інша – в бік Криму. Зазначена станція покриває близько 20 км, і можна спостерігати надводну ситуацію, яка є в Чорному морі. І я так розумію, на морських стаціонарних платформах і блок-кондукторах, а їх в Чорному морі шість і вісім відповідно, є близько 130 озброєних військовослужбовців РФ. Для мене це схоже на військову базу, яка є в Чорному морі», – сказала Нєжнова.

СПБУ «Україна» (перейменована РФ на «Крим-1») на Одеському родовищі, 7 вересня 2017 р. Фото: dpsu.gov.ua

Вона додала, що росіяни розмістили радіолокаційне обладнання і військовослужбовців для його обслуговування навіть на блок-кондукторах, що не пристосовані для постійного перебування там людей.

«Ми спостерігали блок-кондуктор біля Одеського газового родовища в економічній зоні України, і на цьому блок-кондукторі є вагончик, на якому живуть військові, і є все необхідне обладнання для життя. Тобто навіть блок-кондуктор, який по технологічним нормам не пристосований для того, щоб там жили люди, наразі пристосований для того, щоб там жили військові Російської Федерації», – зазначила Нєжнова.

Військові РФ на українській морській платформі на Одеському родовищі, 7 вересня 2017 р. Фото: dpsu.gov.ua

За її словами, це обладнання дозволяє моніторити надводну ситуацію і швидко реагувати, зокрема підняти військову авіацію, для захисту захоплених в України бурових, якщо будь який корабель чи судно до них спробує підійти.

Нєжнова зазначила, що використання Росією бурових вишок і платформ ДАТ «Чорноморнафтогаз» для встановлення військового обладнання, що фактично перетворило їх у військову міні-базу, порушує Конвенцію ООН з морського права 1982 року.

Голова правління компанії вказала, що всі виявлені під час огляду 7 вересня факти викладены в акті, який стане ще одним доказом при розгляді в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражного провадження за позовом проти Росії, яке Україна ініціювала для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці, а також при розгляді Третейським Судом в Гаазі арбітражного провадження, ініційованого  НАК «Нафтогаз України» і шістьма його дочірніми компаніями, включаючи «Чорноморнафтогаз», про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Росією активів в окупованому Криму.

«За його (рейду- ред.) результатами складений акт, який буде переданий міжнародним юристам, які представляють інтереси і НАК «Нафтогаз України», і МЗС в двох арбітражах, які вже сформовані, і які вже будуть засідати в 2018 році. Тобто, це вже грунтовний документ з доказами, який переданий для міжнародних судів», – сказала Нєжнова.

СПБУ «Петро Годованець» (перейменована РФ на «Крим-2») на Одеському родовищі, 7 вересня 2017р. Фото: dpsu.gov.ua

Нагадаємо, під час окупації  Криму Російською Федерацією були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).

27 січня 2017 року Приморський районний суд Одеси наклав арешт на чотири самопіднімальні бурові установки (СПБУ) ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз», незаконно захоплені РФ в України після окупації Криму.

30 травня Приморський районний суд Одеси наклав арешт на 27 суден і 33 нежитлових приміщення ДАТ «Чорноморнафтогаз», захоплені Росією після окупації Криму.

20 вересня НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали в суд, сформований при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим, що на даний момент оцінюються експертами в 5 млрд. дол.