У керівництві Фонду, через який Росія фінансує незаконні розкопки в Криму, – Єлизавета Пєскова, донька речника президента РФ

Новини
Єлизавета Пєскова і Дмитро Пєсков Фото: аккаунт @lisa_peskova в Instagram

З 1 по 20 жовтня на території окупованого Криму проводились незаконні археологічні розкопки за участі вчених Інституту археології Російської академії наук та групи археологів і антропологів, зокрема, із Національного центру наукових досліджень Франції. Експедиція із розкопок місць захоронення учасників боїв Кримської війни (1853 -1856 рр) була організована і фінансувалась «Фондом развития российско-французских исторических инициатив». Президент Фонду – громадянин Франції П’єр Маліновські, віце-президент – Єлизавета Пєскова.

Про це йдеться в розслідуванні Бориса Петруньока «Як окупанти мобілізували Генуезькі фортеці та могильники у Криму» для Центру журналістських розслідувань.

«Фонд розвитку російсько-французьких ініціатив» був зареєстрований у Москві у 2018 році. На його презентації були присутні речник президента РФ Дмитро Пєсков, дипломати, політики, а серед партнерів на сайті організації названі Адміністрація президента РФ, міністерства оборони та культури Росії та державні фонди.

Президентом Фонду є громадянин Франції П’єр Жан Болеслав Маліновські (Pierre Malinowski), віце-президент – Єлизавета Пєскова, 22 річна дочка прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова.

У січні 2020 року в інтерв’ю Forbes.ru Єлизавета Пєскова говорила: «Років з п’ять я співпрацюю з П’єром Маліновські, зараз стаю віце-президентом фонду розвитку франко-російських історичних ініціатив».

У момент початку співпраці з Єлизаветою Пєсковою П’єр Маліновські, колишній військовий, був членом ультраправої партії «Народний фронт» і наближеним до її засновника Жан-Марі Ле Пена, а згодом – і помічником депутата Європарламенту від НФ Еймеріка Шопрада. Разом з Шопрадом Маліновські потрапив в історію, відому як «кокаїновий рейс» ( «Air Cocaïne») – з контрабандою 700 кг кокаїну, який перевозили літаком два колишніх військових льотчики.

Фото: french-russia-historical-fund.com/epeskova

Примітно, що в 2019 році Єлизавета Пєскова проходила стажування в Європарламенті як помічниця  того ж депутата Еймеріка Шопрада, відомого також своїми прокремлівськими поглядами і виправданням окупації Криму, де побував в 2014 році.

У серпні 2020 Єлизавета Пєскова, вже як віце-президент Фонду розвитку російсько-французьких ініціатив, разом з П’єром Маліновські отримала доступ до «секретних архівів ФСБ», пов’язаним зі смертю Адольфа Гітлера, і опублікувала фото з фрагментами щелепи.

 

«Експедиція» з пошуку останків солдат французької армії, які загинули під час Кримської війни, за участю російських і французьких археологів і антропологів, проходила в Криму з 1 по 20 жовтня. На сайті Фонду розвитку російсько-французьких ініціатив неправдиво стверджується, що до того тема Кримської війни «не була широко вивчена».

«Десятки останків французьких солдатів в Інкермані, англійців в Севастополі або російських на Альмі були знайдені П’єром Маліновські і його командою. Цей проект дозволив Франції дізнатися, що, незважаючи на санкції, Росія залишається відкритою для співпраці і поважає ворогів, полеглих на її землі», – повідомляє сайт Фонду. 

Фінансування РФ незаконних археологічних розкопок у Криму і Севастополі здійснювалося через Фонд розвитку російсько-французьких ініціатив, його єдиним засновником, згідно держрестру, є Маліновські П’єр Жан Болеслав. 

«Питання: а звідки у Фонду з нульовим статутним капіталом кошти на таку експедицію? Відповідь стає очевидною, якщо почитати сайт Фонду, який був зареєстрований «під ялинку» 28 грудня 2018 року. На фото з «інавгурації», як написано про церемонію презентації фонду, – прес-секретар президента Дмитро Пєсков, керівник Russia Today Маргарита Сімоньян, серед партнерів названі Адміністрація президента РФ, міністерства оборони і культури РФ і державні фонди. На окремій сторінці під назвою «Підтримка» названі три імені – Володимира Путіна, Сергія Шойгу і Дмитра Пєскова», – йдеться в розслідуванні Бориса Петруньока «Як окупанти мобілізували Генуезькі фортеці та могильники у Криму».

Нагадаємо:

  • 22 жовтня 2020 року МЗС України заявило рішучий протест Росії у зв’язку з проведенням археологічних розкопок, що здійснюються в межах так званого проєкту «Кримська війна» на території Альмінської долини та в Севастополї із грубим порушенням норм міжнародного права і законодавства України.