РФ систематично фальсифікує повідомлення про турецьку підтримку окупації Криму

Новини
Президент Туреччини Реджеп Ердоган і президент РФ Володимир Путин Фото: AP

Російські медіа з подачі центральної влади РФ та окупаційних органів “влади” у Криму систематично повідомляють неправдиву інформацію про підтримку російської окупації Криму з боку Туреччини. 

Про це йдеться у дослідженні Центру журналістських розслідувань «Друзі окупації Криму в Туреччині». 

В Туреччині за підтримки РФ створено фіктивну “Федерацію кримськотатарських дернеків Туреччини”, яку очолює член Міжнародної асоціації друзів Криму Унвер Сель. Федерація не має реального представництва, а її діяльність припинена органами юстиції Туреччини. Водночас, органи влади РФ та російські медіа регулярно публікують повідомлення про заяви Унвера Селя та події “Федерації” як такі, що представляють всю кримськотатарську діаспору в Туреччині. 

У 2016 році російські та окупаційні кримські медіа розповсюдили неправдиве повідомлення про візит делегації нібито турецьких парламентарів і представителів президента Туреччини на чолі з родичем Реджепа Ердогана. В дійсності Москву та Крим відвідала приватна група турецьких симпатиків “Міжнародного євразійського руху”. 

У 2019 році в медіа РФ та окупованого Криму масово з’явилися повідомлення про намір турецького парламентаря Атіли Сертеля зібрати потужну парламентську делегацію до Криму і домагатися визнання російської анексії півострова. Натомість, Сертель повідомив, що отримав запрошення до Криму, але відмовився їхати туди та очолювати делегацію, оскільки Крим є окупованою територією України. 

Також медіа РФ та окупованого Криму періодично публікують повідомлення про наміри тих чи інших турецьких інвесторів вкладати кошти в економіку окупованого півострова, приховуючи від цільової аудиторії той факт, що інвестиції в окупаційну економіку неможливі через санкції та невизнання російського статусу Криму Туреччиною. 

  • Докладніше дивіться у дослідженні Центру журналістських розслідувань «Друзі окупації Криму в Туреччині» в программі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 24 листопада 2020 року.