Гризлов відмовився надати ТКГ мирний план від РФ: Кравчук закликав російську делегацію офіційно визначити свою позицію

Новини

Українська делегація на засіданні Тристоронньої контактної групи знову нагадала про свою позицію, що основою врегулювання на Донбасі є весь комплекс домовленостей, досягнутих у рамках «нормандського формату», а також Мінські домовленості як такі, і підтверджує свою готовність продовжити послідовно працювати для їх реалізації. Українська делегація переконана, що виходом із ситуації, що склалася в переговорах щодо Донбасу, є проведення до кінця 2020 року нової зустрічі на найвищому рівні в «нормандському форматі», яка підбила б підсумки спроб виконати домовленості, досягнуті за результатами Паризького саміту в грудні 2019 року, і обговорення планів подальшого їх виконання.

«Леонід Кравчук принципово вимагає від російської сторони як учасника ТКГ взяти на себе політичну відповідальність та офіційно визначити свою позицію щодо необхідності виконати домовленості, досягнуті на найвищому рівні у Парижі у 2019 році, до кінця цього року», – йдеться у повідомленні на офіційній Facebook-сторінці делегації України в ТКГ після засідання.

«Консолідована позиція лідерів держав «нормандського формату», які ухвалили під час своїх зустрічей низку документів щодо врегулювання російсько-українського збройного конфлікту, є головним дороговказом для подальшої роботи», – зазначили в українській делегації.

Українська делегація не залишає впевненості в тому, що ця позиція продовжить бути основою ефективної спільної роботи і в рамках ТКГ.

Представник ОРДО в українській делегації у ТКГ Сергій Гармаш заявив, що Росія відмовляється виступити суб’єктом подання плану врегулювання війни на Донбасі

«Сьогодні була найжорсткіша ТКГ на моїй пам’яті. Вони дістали навіть всетерплячого дипломатичного Кравчука! Проста і зрозуміла, здавалося б, річ – якщо ОРДЛО України не є членами ТКГ (Україна, Росія, ОБСЄ), то як можна розглядати на рівні ТКГ – міжнародних (!) консультацій – документ поданий цим не членів? Тим більше, що в Мінському комплексі заходів, до виконання якого нас постійно закликають росіяни, функції ОРДЛО чітко позначені: погоджувати і консультувати (!) – нічого іншого, щодо політичного врегулювання, там немає. Тим більше, – що всі рішення, напрацьовані в ТКГ буде імплементувати або НЕ імплементувати Верховна Рада України. А як вона може імплементувати план по врегулюванню конфлікту, якщо друга сторона конфлікту (яка фінансує і контролює його) не хоче подавати його від свого імені як член ТКГ і учасник переговорів, а просовує від нечлена, що не є суб’єктом і не несе жодної відповідальності за невиконання прийнятих рішень?», – написав Гармаш.

Сергій Гармаш Фото: investigator.org.ua

При цьому член української делегації наголосив, що в разі подання плану врегулювання від імені РФ Україні доведеться його розглядати навіть за умови незгоди з його положеннями.

«Здавалося б, якщо Росія зацікавлена ​​у вирішенні конфлікту, а не просто в суб’єктивізація ОРДЛО або звинуваченнях України в зриві домовленостей, вона офіційно направляє цей мирний план від свого імені, як учасника ТКГ – і процес пішов! Незалежно від того, подобається нам цей план чи ні, ми були б змушені з ним працювати – переговори є переговори. І нам абсолютно не важливо де його підготували: на окупованій території ОРДЛО, В Москві або Північної Кореї, наприклад. Нам важливо щоб був легітимний суб’єкт подачі документа і відповідальний за його виконання», – пояснив Гармаш.

Представник ОРДО в українській делегації у ТКГ додав, що натомість Росія прагне зробити вигляд, що відмова від подання такого плану є намаганням «не втручатися у внутрішні спави України».

«Але у Москви своя логіка. Сьогодні на ТКГ на чергове прохання Кравчука до РФ офіційно представити в ТКГ план дій від російської делегації або подати план ОРДЛО від імені російської делегації Гризлов заявив, що якби такий план і з’явився, то це було б втручанням Росії у внутрішні справи України, на що Росія, звичайно ж, піти не може», – розповів Гармаш.

Українська делегація Тристоронньої контактної групи попросила російську сторону підтвердити заяву бойовиків ОРДЛО, які запропонували свій план по врегулюванню ситуації на Донбасі.

Зокрема, бойовики висунули такі вимоги:

  • створення «дорожньої карти» з 15 кроків;
  • подання президентом Володимиром Зеленським змін до Конституції для закріплення в ній окремих районів Донецької та Луганської областей. Ці зміни, разом з особливим самоврядуванням, повинні діяти до 2050 року;
  • до цієї статті має бути заборонено внесення змін без думки місцевого населення. Цю ж думку можна буде дізнатися під час референдуму, який рекомендують провести в період від 2045 до 2049 років;
  • проведення виборів до передачі кордону;
  • затвердження цього плану Верховною Радою.

Представник РФ Олексій Дмитрієвський заявив, що РФ підтримує план дій, запропонований представниками ОРДЛО України, що мешкають на території, тимчасово непідконтрольній уряду України.

Нагадаємо:

  • Підготовлений українською стороною «План спільних кроків» для Тристоронньої контактної групи містить пропозицію про повне припинення конфлікту і демілітаризацію окремих районів Донецької та Луганської областей на початку 2021 року, аби створити всі необхідні умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року, заявив 5 листопада глава делегації України в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук.