Ощадбанк виграв судовий спір з російським «Сбербанком» за бренд

Новини
Акция протеста против функционирования ПАО «Сбербанк» в Украине 13 марта 2017 года Фото: Reuters

Касаційний господарський суд Верховного суду відмовив у позові російському ПАТ «Сбербанк» та залишив у силі рішення, що визнає Ощадбанк законним власником торговельної марки «Сбербанк» на території України.

Про це пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на повідомлення пресслужба Верховного суду та матеріали з Єдиного державного реєстру судових рішень.

«26 листопада 2020 року КГС ВС ухвалив постанову в справі № 910/11005/16 за позовом ПАТ «Сбербанк Росії» до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та ПАТ «Державний ощадний банк України» про визнання недійсним свідоцтва України на знак для товарів і послуг «Сбербанк» за свідоцтвом України від 10.09.2007 № 82116», — йдеться у повідомленні.

Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає. Розгляд справи тривав понад чотири роки, протягом яких було проведено три експертизи.

Нагадаємо:

  • У 2015 році «Сбербанк России» перейменував свою українську «дочку» в «Сбербанк». Через це 15 січня 2016 року український Ощадбанк подав позов до ПАТ «Сбербанк», в якому просив Господарський суд Києва заборонити незаконно використовувати товарний знак за зареєстрованим свідченням №82116 від 10.09.2007 на торгівельну марку «Сбербанк».
  • Російський Ощадбанк подав позов у ​​відповідь, яким намагався позбавити Ощадбанк права на ТМ «Сбербанк». 10 серпня 2016 року Господарський суд Києва виніс рішення про визнання свідоцтва на знак для товарів і послуг «Сбербанк», власником якого є Ощадбанк, недійсним. Банк оскаржив це рішення в апеляційному порядку.
  • Представники російського «Сбербанка» переконували суд в тому, що реєстрація Ощадбанком торгової марки «Сбербанк» на території України порушила права російського банку. 10 серпня 2020 року Північний апеляційний госпсуд у Києві став на сторону Ощадбанку.