На Херсонщині суд оштрафував на 17 тисяч чоловіка за відсутність маски, коли вже діяли нові санкції

Новини
Фото: covid-19.in.ua

Суддя Наталя Матвєєва піддала чоловіка адміністративному стягненню у розмірі 17 тисяч гривень за відсутність маски у засіданні, яке відбулося 24 листопада. На той момент вже діяли нові штрафні санкції – від 170 до 255 гривень.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на постанову Новокаховського міського суду Херсонської області від 24 листопада 2020 року.

Протокол про адміністративне порушення був складений працівниками поліції 10 листопада. Згідно матеріалів справи про адміністративне порушення, чоловік перебував в магазині без захисної маски, чим порушив правила карантину, закріплені Постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 641.

У засідання чоловік не з’явився, суд розцінив його неявку як зловживання своїм правом на захист та бажання уникнути адміністративної відповідальності.

Від 21 листопада 2020 року в Україні почала діяти норма, частина 2 статті 44–3 КУпАП, яка прямо передбачає відповідальність за відсутність або неправильно одягнуту маску чи респіратор у транспорті та громадських місцях. Постанови тепер складають на місці вчинення правопорушення поліцейські. Розмір штрафу: від 170 до 255 гривень.

Натомість, суддя Новоушицького районного суду Хмельницької області Олександр Яцина під час розгляду аналогічного порушення у засіданні 24 листопада, визначив, що розмір штрафу у 17 тисяч гривень є неспівмірним із фактично вчиненим порушенням, про що написав у постанові. Суддя визнав винним чоловіка, але звільнив його від штрафу.

Нагадаємо:

  • 6 листопада Верховна Рада ухвалила закон про запровадження штрафів за перебування у громадських місцях і транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту. При цьому штрафувати порушників можна буде на місці.
  • 19 листопада президент Володимир Зеленський підписав закон.