Тетяна Гучакова: Будь-який франчайзинговий договір має містити чіткий пункт про заборону роботи на ТОТ

Новини
Тетяна Гучакова, експертка Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, фото: investigator.org.ua

Відомі європейські бренди в Криму вже не дивують. Товари та послуги на півострові можна отримати завдяки франчайзинговим схемам. Експертка Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Тетяна Гучакова говорить про спосіб закриття санкційної «шпарини» — додатковий пункт у франчайзингових угодах.

Санкціями ЄС заборонено відкривати в Криму офіційні представництва компаній та брендів. Однак на півострові є можливість придбати новий автомобіль відомої марки та смартфон, а також отримувати гарантійні послуги.

Схема обходу санкційних обмежень — через компанію-посередника, зареєстровану в РФ та франчайзингові угоди. Послуги оформляються через Краснодарський край, який географічно близький до окупованої території Криму.

На думку Тетяни Гучакової, будь-який франчайзинговий договір з компаніями із країн ЄС і США має містити чіткий пункт про заборону роботи на тимчасово окупованій території України.

«Ми вже перестали дивуватися, коли магазин відомого західного бренду з’являться в Криму. Це все франчайзингові схеми через юридичні особи, зареєстровані на території Росії, на материку. Будь-який франчайзинговий договір має містити чіткий пункт про заборону роботи на тимчасово окупованій території. Це має бути стандартом. Заборона продажу/перепродажу товарів на територію Криму», — говорить Тетяна Гучакова.

Докладніше про це читайте в статті «Схеми обходу кримських санкцій» спецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань в партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

Нагадаємо:

  • Росія для обходу санкцій закрила інформацію про державні закупівлі в оборонно-промисловому секторі, зокрема щодо захоплених в окупованому Криму та привласнених РФ підприємств українського ОПК.
  • Кримські підсанкційні банки здійснюють банківську діяльність за межами півострова через систему кореспондентських рахунків у російських банках, які не працюють в окупованому Криму, і це створює «дірку» в санкціях.