НАТО посилить підтримку України І Грузії у відповідь на агресію РФ в Чорному морі – Столтенберг

Новини
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг Фото: nato.int

НАТО розширить свою присутність в Чорному морі, а також посилить допомогу Україні і Грузії у відповідь на дії Росії, яка нарощує військову міць в окупованому Криму та Чорноморському регіоні в цілому.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг за підсумками онлайн-засідання засідання міністрів закордонних справ країн-членів Північноатлантичного альянсу, в якому також взяли участь глави МЗС України і Грузії.

«Ми розглянули ситуацію з безпекою в Чорноморському регіоні, яка має стратегічне значення. Росія продовжує порушувати суверенітет і територіальну цілісність Грузії і України, продовжує своє військове нарощування в Криму, і все частіше розгортає сили в Чорноморському регіоні. НАТО відповідає шляхом посилення нашої присутності на суші, в морі і в повітрі», – сказав Столтенберг.

Він нагадав, що на минулому тижні літаки НАТО тренувалися в Чорному морі разом з ракетним есмінцем USS Donald Cook 6-го флоту ВМС США.

Генсек Альянсу також назвав Україну і Грузію цінними партнерами НАТО, які роблять вагомий внесок в його місії.

«Ми знову заявили про свою підтримку територіальної цілісності і суверенітету Грузії і України. Обговорили їх програми реформ. І ми посилюємо нашу практичну підтримку», – зазначив Столтенберг.

Нагадаємо:

  • У лютому 2020 року заступник генерального секретаря НАТО Мірче Джоане заявив, що ситуація навколо незаконної анексії Росією Криму, виходить за межі самої України та є викликом для міжнародної безпеки. Адже Росія перетворила півострів на військову фортецю, звідки погрожує стабільності Європи та інших регіонів світу.