Росія перетворила окупований Крим на військову фортецю – заступник генсека НАТО

Новини
Фото: mil.ru

Ситуація навколо незаконної анексії Росією Криму, виходить за межі самої України та є викликом для міжнародної безпеки. Адже Росія перетворила півострів на військову фортецю, звідки погрожує стабільності Європи та інших регіонів світу.

Про це заявив під час виступу на Українському ланчі в рамках Мюнхенської безпекової конференції заступник генерального секретаря НАТО Мірче Джоане, повідомляє агентство Укрінформ.

«Чорне море має стратегічне значення. З Криму Росія поширює свій силовий вплив, просто зараз, коли ми говоримо, на Східне Середземномор’я та на Північну Африку, вона перетворила Крим на один з найбільш важливих військових опорних пунктів для впливу всіма силовими засобами, які в них є. Якщо ви спостерігаєте за тим, як Росія розбудовує військову інфраструктуру в Криму, і враховуєте модернізацію Росією інших, не конвенційних сил, ви маєте завжди тримати у центрі уваги такі виклики», – сказав Джоане.

Він зауважив, що позиція союзників по НАТО у всебічній політичній та практичній підтримці України є непохитною. Це підтвердив нещодавній візит Північноатлантичної Ради до України і, зокрема, в Одесу, де представники НАТО відвідали Морську академію та бачили на власні очі динаміку розвитку військово-морських спроможностей України, за підтримки Альянсу.

«Україна має велике значення, практичне і символічне. Ми будемо продовжувати інвестувати в нашу співпрацю. Якщо ви продовжите реформувати ваш промисловий потенціал, трансформуєте військово-промисловий комплекс у відкриті для інвестицій виробництва, реформуєте власну розвідувальну службу, що не є простим завданням, і продовжите цей шлях перетворень, – переконаний, що раніше або пізніше, але рішення, яке НАТО кілька років тому прийняло в Бухаресті (щодо членства України в НАТО – ред.) стане реальністю», – підкреслив заступник Генсека Альянсу.

Як повідомлялось, 16 січня 2020 року делегація Євросоюзу під час засідання Форуму ОБСЄ із співробітництва в галузі безпеки у Відні заявила, що ЄС глибоко стурбований з приводу широкомасштабної мілітаризації Росією окупованого Криму, що загрожує безпеці в Чорноморському регіоні і за його межами.

Нагадаємо:

  • 6 листопада 2019 року заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок повідомив у штаб-квартирі ООН, що російська військова присутність у Криму збільшується і станом на осінь 2019 року становить 31,5 тис. військових, а також близько тисячі одиниць техніки, зокрема танків, броньованих машин, потужних бойових засобів артилерії, авіації та флоту.
  • Начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак заявив в рамках засідання Військового комітету ЄС в Брюсселі, що Росія окупувала Крим, оскільки півострів їй потрібен як військовий плацдарм для встановлення панування не тільки в Чорному, а й в Середземному морі.
  • 9 грудня 2019 року Генасамблея ООН прийняла резолюцію, що закликає Росію вивести свої війська з окупованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.
  • Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков зазначає, що в окупованому Криму створене потужне військове угруповання, яке прикриває Росію з південного і південно-західного стратегічного напрямків і здатне виконувати завдання як щодо оборони, так і щодо наступу. РФ розглядає півострів як важливий елемент стратегії національної безпеки в «стримуванні можливої агресії з боку НАТО».