СБУ проводить слідчі дії в «Укрспецекспорті» та «Укроборонпромі» через ознаки держзради з боку їх посадових осіб

Новини
Фото: ssu.gov.ua

СБУ за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора проводяться слідчі дії у службових приміщеннях ДК «Укрспецекспорт», ДК «Укроборонпром» та в одній з іноземних структур.

Процесуальні заходи здійснюються у рамках кримінального провадження за ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України, повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

«Співробітники спецслужби з’ясовують можливу причетність посадовців до проведення діяльності в інтересах однієї з країн Південної Азії на шкоду обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України», – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що представники вітчизняного спецекспортера штучно залучали в якості посередника іноземну структуру, що призвело до можливої втрати Україною ринків озброєння в окремих країнах азійського регіону, гальмування чинних контрактів «Укрспецекспорту», а також створення перешкод для укладання нових зовнішньоекономічних контрактів.

«За попередніми оцінками, нанесена шкода державним інтересам складає близько 100 мільйонів доларів», – зазначили у спецслужбі.

Як повідомляється на сторінці «Укроборонпрому» у Facebook, обшуки пов’язані із виконанням зовнішньоекономічних контрактів та проводяться на підставі ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду Києва.

«Укроборонпром та Укрспецекспорт забезпечують максимальне сприяння правоохоронцям та надають всю інформацію та документи в рамках ухвали суду. Обидві установи працюють в штатному режимі», – заявили у держконцерні.

Нагадаємо:

  • 3 грудня 2020 року президент України Володимир Зеленський призначив Юрія Гусєва генеральним директором Державного концерну «Укроборонпром», попередньо звільнивши його з посади голови Херсонської облдержадмінстрації.