У Празі суд змінив умовний термін на три роки в’язниці чеху, який воював у лавах «ДНР» на Донбасі

Новини
Павел Кафка (зліва)на Донбасі Фото: facebook.com/yevhen.perebyinis

Празький Верховний суд змінив умовний термін на три роки в’язниці для громадянина Чехії Павела Кафки, який брав участь у збройному конфлікті на Донбасі та у лавах незаконних збройних формувань воював проти Збройних Сил України.

Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс на своїй сторінці у Facebook.

«Справедливість наздогнала ще одного любителя «руского міра». Йдеться про громадянина Чехії Павела Кафку, який у 2015-2016 рр. воював на боці Росії на Донбасі. У липні ц.р. крайовий суд в м. Ческе Будєйовіце за «участь в організованому злочинному угрупованні» засудив його до трьох років умовного покарання з відстрочкою на п’ять років, після чого і прокурор, і сам підсудний подали апеляції. І ось 3 грудня справу розглянула апеляційна інстанція – Празький Верховний суд. Результат – вирок змінено з умовного на реальний! І вирок – остаточний. Тепер П.Кафка матиме три роки у в’язниці, щоб подумати, чи справді цей «рускій мір» був того вартий», – написав Перебийніс.

Він зазначив, що у своїх поясненнях перед судом Кафка стверджував, що на Facebook приєднався до групи, яка називалася щось на кшталт «Росія наш справжній друг» і, побачивши там відповідні заклики, зробив російську візу і поїхав на Донбас нібито «допомагати цивільним, безхатченкам і працювати в лікарні».

«Як, однак, змогло довести обвинувачення, насправді він брав участь в реальних бойових діях проти ЗС України у складі незаконних військових формувань. Цей реальний термін ув’язнення проти чеського громадянина, що воював на Донбасі – важливий прецедент», – вказав український посол.

«Військовий квиток «ДНР» Павел Кафка Фото: facebook.com/yevhen.perebyinis

Він нагадав, що раніше чеські суди виносили у справах стосовно громадян Чехії, які на боці російських окупантів брали учать у війні на Донбасі, або умовні або заочні вироки, а до реальних термінів ув’язнення засуджували лише іноземці, як це було з громадянином Білорусі Олексієм Фадєєвим.

«Таких «героїв» у Чехії ще кілька десятків. Більшість з них продовжують переховуватися на Донбасі. Проте важливо, що чеські правоохоронці і суди поступово, але цілеспрямовано так чи інакше притягають їх до відповідальності. Переконаний, що рано чи пізно всі вони за свої злочини опиняться на лаві підсудних», – наголосив Перебийніс.

Нагадаємо:

  • 22 вересня 2020 року міський суд Праги засудив до 4,5 років ув’язнення громадянина Білорусі Олексія Фадєєва за участь в організованому злочинному угрупованні на Донбасі. Він брав участь у бойових діях проти України у лавах так званої «Республіканської гвардії ДНР», однак стверджував, що стріляв тільки на навчаннях.