Путін підписав закон про покарання за заклики до відчуження територій РФ, яка окупувала Крим

Новини
Фото: ТАСС

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років за відчуження частини території Росії і заклики до цього. Державна дума РФ прийняла в третьому читанні пакет законопроектів, які вносять поправки до Кримінальний кодексу, Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінально-процесуального кодексу РФ про введення кримінальної та адміністративної відповідальності за дії і заклики, спрямовані на відчуження частини території Росії, яка в 2014 році незаконно окупувала Крим і Севастополь і включила їх до свого складу.

Про це повідомляє портал правової інформації Росії.

«Кримінальний кодекс доповнюється новою статтею, де передбачається відповідальність за відчуження частини території РФ або інші дії, спрямовані на порушення територіальної цілісності (за винятком робіт з визначення меж із суміжними державами). Як покарання встановлюється позбавлення волі на термін від 6 до 10 років», — йдеться у повідомленні.

Окрім того, повідомляється, що президент Росії Володимир Путін підписав закон про штрафи за публічні заклики до відчуження територій РФ. Таким чином, за первинні заклики громадяни матимуть сплатити від 30 тис. до 60 тис. рублів, для посадових осіб — від 60 тис. до 100 тис. рублів, для юридичних осіб — від 200 тис. до 300 тис. рублів.

У випадках, коли публічні заклики здійснені з використанням ЗМІ або інтернету, закон вводить підвищені розміри штрафів — від 70 тис. до 100 тис. рублів, для посадових осіб — від 100 тис. до 200 тис., для юридичних осіб — від 300 тис. до 500 тис. рублів.

Нагадаємо:

  • 22 вересня 2020 року Дердума РФ прийняла в першому читанні пакет законопроектів, які вводять кримінальну та адміністративну відповідальність за заклики до відчуження території Росії. За дії, спрямовані на порушення територіальної цілісності РФ, передбачається покарання до 10 років позбавлення волі.