Голова НАЗК звернувся до Генпрокурора та голови Верховного Суду через закриття судами справ про конфлікт інтересів

Новини
Голова НАЗК Олександр Новіков Фото: nazk.gov.ua

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков звернувся до генерального прокурора Ірини Венедіктової та голови Верховного Суду Валентини Данішевської через закриття судами справ про конфлікт інтересів на підставі рішення Конституційного Суду України, хоча статті Кодексу України про адміністративні порушення (КУпАП), якими передбачається відповідальність за такі порушення, залишаються чинними.

Відповідні листи Новіков направив до Генпрокуратури та Верховного Суду, повідомляє пресслужба НАЗК.

Як зазначається, рішення КС №13-р/2020 позбавило НАЗК можливості складати адміністративні протоколи, пов’язані з конфліктом інтересів, проте статті Кодексу України про адміністративні порушення (КУпАП), які передбачають відповідальність за такі порушення, залишаються чинними. Однак, попри це, окремі суди почали закривати справи щодо конфлікту інтересів на підставі рішення КСУ.

У зв’язку з цим Новіков надіслав генпрокурору та голові ВС листи, в яких просить донести зазначену інформацію до суддів і прокурорів.

«Протоколи, складені з дотриманням вимог ст.ст. 254-257 КУпАП посадовими особами Національного агентства, уповноваженими на те наказом Голови Національного агентства/рішенням Національного агентства відповідно до положень ч.1 ст. 13 Закону [України «Про запобігання корупції»], є належними та допустимими доказами [у судових справах]», – зазначив голова НАЗК у листах.

У НАЗК наголосили, що наразі суди здійснюють розгляд справ про адміністративні правопорушення за 130 протоколами НАЗК, складеними за статтями КУпАП: 172-4 (порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності), 172-5 (порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків), 172-7 (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів).

Серед цих протоколів 16 складені щодо народних депутатів України, 11 – щодо члена Центральної виборчої комісії, заступників міністрів, голови та заступника голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

«Рішенням КСУ № 13-р/2020 не визнавались неконституційними норми закону України «Про запобігання корупції», порушення яких є підставою для адміністративної відповідальності за вказаними статтями. Попри це, на сьогодні НАЗК зафіксувало одразу декілька випадків закриття зазначених справ навіть без з’ясування обставин правопорушення», – зазначили в агентстві.

Нагадаємо:

  • 27 жовтня 2020 року КСУ визнав такою, що не відповідає Конституції, статтю 366-1 Кримінального кодексу України, що встановлює кримінальне покарання за недостовірне декларування осіб, уповноважених на виконання державних функцій.
  • 27 жовтня НАЗК заявило, що судді Конституційного суду ухвалили рішення щодо «справи про незаконне збагачення» у власних інтересах.
  • 4 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон, яким відновила кримінальну відповідальність за декларування недостовірних даних і неподання декларації, яку скасував Конституційний суд. За брехню про статки передбачені штраф і обмеження волі, але не термін ув’язнення. НАЗК заявило, що ухвалений закон пропонує «санаторні» умови для корупціонерів.
  • Голова НАЗК Олександр Новіков надіслав листа президенту Володимиру Зеленському із закликом ветувати ухвалений 4 грудня Радою закон про відновлення кримінальної відповідальності за декларування недостовірних даних і неподання декларації, оскільки він не передбачає позбавлення волі для осіб, які умисно не подають е-декларації або вказують у них неправдиві відомості.