Міжнародний кримінальний суд опублікував новий звіт про ситуацію в Україні

Новини
Міжнародний кримінальний суд в Гаазі Фото: Reuters

Міжнародний кримінальний суд (МКС) в Гаазі оприлюднив новий звіт про ситуацію в Україні після проведення попереднього аналізу подій під час Майдану, захоплення і окупації Росією Криму та війни на Донбасі.

Документ опублікувала канцелярія прокурора МКС.

Як вказується в звіті, під час Майдану в ході масових протестів мало місце насильство, в результаті чого як протестуючі, так і співробітники сил безпеки отримали травми, а деякі протестуючі загинули. При цьому в період з 18 по 20 лютого 2014 року насильство різко загострилося – десятки людей були вбиті і сотні отримали травми, переважно серед протестуючих.

Також в документі зазначається, що починаючи з 26 лютого 2014 року в контексті окупації території Криму були здійснені: умисні вбивства, тортури, посягання на людську гідність, незаконне позбавлення волі, примус до служби в збройних силах ворожої держави, ув’язнення, депортація, переслідування з політичних мотивів і захоплення майна ворога, коли таке захоплення не диктується настійною військовою необхідністю.

Крім того, в звіті говориться, що з 30 квітня 2014 року і далі в контексті збройного конфлікту на сході України були здійснені, щонайменше, такі військові злочини: нападу на цивільних осіб та цивільні об’єкти, нанесення ударів по будівлям, що охороняються, вбивства, тортури і нелюдське або жорстоке поводження, посягання на людську гідність, зґвалтування та інші форми сексуального насильства.

Прокурори МКС заявляють про наявність підстав порушити справи за вказаними подіями, оскільки національні слідчі органи України і Росії не діють або не можуть покарати винних.

При цьому РФ зовсім відмовилася відповідати на запити Міжнародного кримінального суду. «Канцелярія прокурора МКС отримала відповіді від України щодо національних розглядів, але не отримала відповіді на запити, направлені в Російську Федерацію», – сказано в звіті.

Рішення про початок розслідування буде прийнято після обрання нового прокурора МУС і консультацій з ним. МУС розраховує на співпрацю з урядами як України, так і Росії.

2020-pe-report-ukr-rus

 

Нагадаємо: 

  • 5 грудня 2019 року Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) опублікував звіт про діяльність за попереднім розслідуванням за 2019 рік, в якому кваліфікує ситуацію в Криму, як стан окупації, а ситуацію на Донбасі як міжнародний і неміжнародний збройний конфлікт.
  • 11 грудня 2020 року прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда оголосила заяву щодо завершення попереднього розслідування у справі «Ситуація в Україні», в якій зазначено, що потенцiйнi справи, якi можуть з’явитися на пiдставi розслiдування, були б допустимими у судi. Наступним кроком в цьому процесi має бути звернення до суддів Палати попереднього провадження Суду за дозволом на розслiдування.