ЄС стурбований розміщенням Росією засобів доставки ядерної зброї у Криму

Новини
Російський дальній надзвуковий ракетоносець-бомбардувальник Ту-22М3 Фото: tupolev.ru

Європейський союз серйозно стурбований розміщенням Росією в окупованому Криму літаків і ракет, здатних нести ядерні боєприпаси, а також захопленням нею колишніх об’єктів зберігання ядерної зброї на півострові.

Про це йдеться в заяві ЄС про триваючу агресію РФ проти України і незаконну окупацію Криму, проголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ, повідомляє агентство Укрінформ.

«Ми також серйозно стурбовані переміщенням на територію України передових систем озброєння, включаючи літаки і ракети, здатні нести ядерні боєприпаси, зброї, боєприпасів та військовослужбовців, а також незаконним захопленням і встановленням Росією контролю над колишніми об’єктами зберігання ядерної зброї в Криму», – наголошується в документі.

В ЄС засудили триваючу мілітаризацію Кримського півострова Росією і присутність на півострові російських військ, «що суперечить національному суверенітету, політичній незалежності та територіальної цілісності України».

«Ми шкодуємо з приводу нарощування сил і проведення російських військових навчань у Чорному та Азовському морях, що загрожує безпеці цього району і всього регіону ОБСЄ», – заявили в Євросоюзі.

ЄС також закликав Росію «утриматися від незаконної військової діяльності в Криму, Чорному і Азовському морях, що ще більше підсилює напруженість в регіоні і за його межами».

Також в Євросоюзі нагадали свою позицію щодо незаконного призову жителів Кримського півострова в Збройні сили РФ, що суперечить міжнародному праву, а також закликали керівництво Росії поліпшити жахливу ситуацію з правами людини в незаконно окупованому Криму.

Нагадаємо:

  • 19 березня 2019 року голова комітету Держдуми РФ з оборони Володимир Шаманов повідомив, що Росія розмістила в окупованому Криму далекі надзвукові ракетоносці Ту-22М3, які здатні знищити будь-які цілі в Європі та можуть нести ядерну зброю.
  • 12 грудня 2020 року заступник Постійного представника України в ООН Юрій Вітренко на засіданні Генасамблеї ООН висловив побоювання щодо можливості розгортання РФ ядерного потенціалу в окупованому Криму.