У північному Криму окупанти посилили блокування українського FM-радіомовлення

Новини
Чаплинська телерадіовежа в Херсонській області Фото: Facebook Сергій Костинський

У північному Криму посилився блокування українського FM-радіомовлення. У порівнянні з попереднім моніторингом, який був проведений у вересні, ситуація з поширенням українського сигналу погіршилася. У грудні сигнал українських FM радіостанцій зафіксований тільки в 7 з 19 населених пунктів. У вересні цього року українське мовлення було доступно в 12 населених пунктах з того ж списку.

Про це свідчать дані моніторингу Кримскойй правозахисної групи.

«Зокрема, заглушений доступний раніше сигнал українських радіостанцій в Армянську, Червоноармійському, Завіті Ленінському, Солоному озері, Ермаково, Лобанове, Мартинівці.
Як і раніше неможливо почути українські станції в населених пунктах Вишнівка, Овочеве, Зелена Нива, Красноперекопськ, Ішунь.

У всіх цих населених пунктах на українських радіочастотах транслюють свої програми російські FM-станції.

У Зарічному, Джанкої, Придорожньому, Воїнці можна почути тільки одну українську радіостанцію.

У Новоолександрівці і Істочному – по 2 радіостанції, а в передмостові – 6 українських FM радіостанцій.

Біля КПВВ «Чонгар», на окупованій території півострова, можна послухати програми 4 українських FM радіо, і 2 українські радіостанції чутно з боку Криму біля КПВВ «Чаплинка».

При цьому в 13 з 19 населених пунктах на деяких частотах зафіксовано одночасне мовлення двох станцій – української та російської. Унаслідок таких перешкод прослуховування передач на цих частотах стає неможливим. Це говорить про цілеспрямоване блокування українського FM радіомовлення російськими станціями.
Нагадаємо, у вересні Кримська правозахисна група повідомляла, що поруч з КПВВ «Чаплинка» на окупованій території Криму встановлено нову телерадіовежі.
Різке погіршення ситуації з поширенням українського радіосигналу в цьому районі може свідчити про те, що нова конструкція почала застосовуватися, в тому числі, і для блокування українського мовлення на півострові.

Кримська правозахисна група регулярно проводить такі моніторинги на території північного Криму. Їх результати свідчать про системне порушення права жителів Криму на доступ до інформації, а саме, до незалежним українським медіа. Блокування РФ українських веб-сайтів і радіостанцій було засуджено також в резолюції ГА ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна», прийнятої 16 грудня.

Ці дії окупаційної влади повинні бути негайно припинені, а мовлення українських радіостанцій в Криму відновлено. Україні необхідно зайняти більш активну позицію в сфері пошуку міжнародно-правових механізмів з метою притягнення до відповідальності Росії за ці дії», – повідомили правозахисники.

Нагадаємо:

  • 17 березня в Херсонській області в селі Чонгар біля адмінкордону з Кримом відкрили 150-метрову телекомунікаційну вежу, яка забезпечить трансляцію українських телевізійних і радіосигналів на територію тимчасово окупованого півострова і на південні райони області.
  • З вишки запущено мовлення чотирьох українських радіостанцій: «Українське радіо» (100,7 МГц), радіо «Мейдан» (ТОВ «ТК «Атлант-СВ» г. Киев, 101,4 МГц), радіо «Крим.Реаліі» (ГО «Радіо кримських громад», 105,4 МГц), «Херсон FM» (ТРО «Софія», 107,8 МГц).
  • 4 липня 2019 року Нацрада з питань телебачення і радіомовлення прийняла рішення видати дозволи на тимчасове мовлення на окупованих частинах Донбасу і в окупованому Криму ЗМІ, у яких термін дії попередніх дозволів завершувався.
  • Про те, як Росія глушить український телерадіосигнал на окупованій території Криму і яке обладнання для цього використовується, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Пересувні глушилки українського слова».