Кабмін посилив програми житлових субсидій та соціальних допомог

Новини
пенсий

Кабінет міністрів України посилив програми житлових субсидій та соціальних допомог вразливим категоріям населення в період пандемії COVID-19.

У ці категорії потрапляють малозабезпечені сім’ї та діти одиноких матерів, особи, яким надається допомога по частковому безробіттю на період карантину без сплати ними або за них Єдиного соціального внеску.

Передбачається облік в середньомісячний сукупний дохід зазначених осіб, а також осіб, які отримують щомісячну компенсаційну виплату, призначену непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за обличчям з інвалідністю I групи, фактично отриманих такими особами доходів.

У разі, якщо громадянина України (в тому числі зі статусом ВПО) звільнили з роботи в період карантину, то він має право на отримання житлової субсидії.

Правозахисники звертають увагу, що норма про звільнення стосується випадків розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в разі змін в організації виробництва і праці, зокрема, ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників .

Разом з тим, відповідні зміни щодо призначення субсидії на час карантину застосовуються до всіх громадян, включаючи внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо:

  • На період дії карантину переселенці можуть за невідкладних обставин отримати окремі адміністративні послуги в центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем зареєстрованого або фактичного проживання, підтвердженого довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.
  • На період карантину і протягом одного місяця після його завершення адресну допомогу для покриття витрат на проживання можуть отримувати і внутрішньо переміщені особи, що не працевлаштовані. Раніше така допомога їм не була доступна. Розмір цієї виплати аналогічний посібнику для працездатних переселенців – 442 грн на місяць.